Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El sector porcí millora la seva rendibilitat tot i la crisi de la COVID-19

El sector porcí millora la seva rendibilitat tot i la crisi de la COVID-19

Malgrat l'impacte del confinament, el primer semestre d'enguany ha augmentat el marge entre el cost de producció i el preu de venda. UP es marca com a reptes no dependre d'importacions de garrins i reduir l'actual excés de senglars
Evolució de preus del sector porcí a la llotja de Mercolleida (UP)
16/07/2020 13:25

Unió de Pagesos fa un balanç positiu de l'evolució del sector porcí aquest primer semestres de 2020. El responsable nacional d’aquest sector al sindicat, Rossend Saltiveri, ha assenyalat que, tot i un descens important des del març a causa de la COVID-19, les explotacions han millorat la rendibilitat econòmica gràcies a l'augment de preu de venda en origen.

Concretament, el marge interanual (diferència entre el cost de producció i el preu de venda) es manté alt -superant els 20 cèntims d'€ per kg-, tot superant, la mitjana de preu de llotja d’1,40 €/kg. A més a més, durant el primer semestre de l’any, tan el preu del pinso com el cost de producció del porcí s’han mantingut estables. Segons UP, aquests bons resultats s´aconsegueixen gràcies a "una producció competitiva pel que fa els costos tant en producció com en sacrifici i elaboració, i també a la capacitat que ha tingut el sector els darrers anys d’obrir-se als mercats d’exportació". Prop d’un 70 % de les granges d’engreix catalanes estan integrades, amb l'objectiu que els beneficis reverteixin el màxim possible en els productors.

Pel que fa als reptes del sector, el principal és aconseguir "conscienciar el sector de la necessitat d’augmentar el cens de mares per no dependre de garrins importats", tenint en compte el risc sanitari que comporta actualment la importació.

Reduir el risc de contagis causats pel porc fer

Precisament per reduir els riscos d'infeccions, UP remarca la "necessitat urgent" de controlar la població de porc fer, mitjançant batudes extraordinàries, i "reduir-ne la sobrepoblació actual a Catalunya", tenint en compte que els senglars poden ser portadors de la pesta porcina africana (PPA).

A més a més, el sector s’ha d’adaptar a les noves exigències normatives del Reial decret d’ordenació porcina, publicat al febrer, i del Decret de fertilització, aprovat ara fa un any. El primer regula noves exigències relacionades amb la sanitat, el benestar animal, la higiene, la bioseguretat i el medi ambient, a través de la implantació d’un sistema de gestió integral (SIGE). Per exemple, determina que les granges amb una capacitat superior a 120 unitats de bestiar major han de determinar quines mesures prenen per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i amoníac en l’àmbit de la granja i de la gestió de les dejeccions.

Pel que fa al Decret de fertilització, el sector valora l’esforç de les granges per adaptar-se a les noves condicions de gestió i d’aplicació de les dejeccions ramaderes. Una adaptació que les granges més petites, amb cisternes de capacitat inferior a 15 m3, tenen marge per fer fins al 21 de febrer del 2021. Amb tot, Unió de Pagesos considera que cal que el Departament d’Agricultura faci costat als ramaders i destini els recursos necessaris per desenvolupar sistemes de tractament de les dejeccions ramaderes per facilitar, així, el compliment de les exigències ambientals i la viabilitat de les inversions que comporten.