Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El sector turístic del Pallars Jussà critica el trasllat de proves d'aspirant a militar

El sector turístic del Pallars Jussà critica el trasllat de proves d'aspirant a militar

Alguns allotjaments asseguren que les seves reserves per aquests dies han passat "de 100 a zero" per aquesta decisió. L'Ajuntament de Tremp lamenta que Defensa no els va informar ni de la previsió inicial d'arribada dels candidats ni del posterior canvi
Acadèmia de Suboficials de Talarn (Foto: ACN)
03/08/2020 16:10

Actualització

El sector turístic del Pallars Jussà s'ha mostrat aquest dilluns molest amb el fet que el Ministeri de Defensa, a petició d'entitats i institucions de la comarca, hagi traslladat a Toledo les proves a 900 dels 1.200 aspirants a militar que s'han d'examinar aquests dies. Inicialment, la totalitat de les proves s'havien de fer a Talarn, però des del Jussà es va alertar del risc de contagi comunitari de la COVID-19 que podia suposar el fet que arribessin de cop més d'un miler de persones de diferents punts de l'Estat.

Alguns allotjaments han assegurat que han vist com les reserves per a aquesta setmana passaven "del 100% a pràcticament zero en qüestió de minuts". Afirmen que dissabte ja tenien fetes les reserves d'uns 900 aspirants, però que totes elles es van anul·lar tan bon punt Defensa va comunicar als inscrits que bona part d'ells farien les proves a Toledo i que Talarn només acollirà els 280 candidats que es poden allotjar al mateix recinte militar. Les empreses turístiques qüestionen que "ningú els hagi preguntat l'opinió" sobre aquest rebuig a les proves i afirmen que, de retruc, els proveïdors dels hotels també s'han vist afectats en veure anul·lades totes les comandes per aquesta setmana.

Els hotels asseguren que les reserves en la majoria dels casos eren fins dissabte dia 8 d'agost, i fins i tot diuen que en alguns casos les havien allargat fins al dilluns dia 10, malgrat que Defensa ja va informar divendres que els qui no passin les primeres proves ja seran descartats aquest dilluns mateix. A l'Hotel Solé de la Pobla de Segur, els aspirants li han anul·lat totes les habitacions, cosa que suposa unes 70 reserves. Tot i això, mantenen el 30% de reserves, perquè eren de turistes. A l'hotel Segle XX de Tremp, els assistents a les proves havien reservat totes les habitacions i s'han trobat de cop amb la totalitat de les habitacions buides i sense expectatives de poder-les omplir.

Manca de comunicació oficial als ens locals

En relació amb aquestes queixes, l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha dit que qui ha de donar explicacions és en tot cas el Ministeri de Defensa, perquè el canvi s'ha decidit a última hora. Cases ha aprofitat per lamentar que es van haver d'assabentar de l'arribada de tots aquests candidats pels mitjans de comunicació, perquè ni el govern espanyol ni els sectors econòmics implicats en l'operativa no els ho va comunicar malgrat l'actual emergència sanitària per la COVID-19. La batllessa hi afegeix que, a més a més, posteriorment també han hagut de recórrer a la premsa per assabentar-se del posterior trasllat a Toledo.

Cases ha insistit que quan els va arribar la notícia i des de l'Acadèmia militar de Talarn els la van confirmar, l'únic que els van demanar des de l'ajuntament era que els garantissin que al recinte de Talarn es prendrien totes les mesures de seguretat necessàries per evitar un rebrot, com també que s'instés els participants a mantenir la prevenció; i que el consistori com a institució no va demanar en cap cas el trasllat. Tot i això, aquestes explicacions no han convençut els hotelers i restauradors. Des de l'oposició al consistori, Compromís X Tremp també ha criticat l'actuació municipal perquè creuen que han "rebutjat" l'arribada d'aquest contingent de formació militar a Talarn. Al respecte, Maria Pilar Cases conclou que aquesta arribada d'aspirants s'hauria pogut gestionar millor si s'hagués avisat a les institucions locals un mínim de tres setmanes abans, però que la realitat és que totes les decisions que ha pres Defensa han estat sense consultar-les prèviament al territori.

Els col·lectius que sí que han rebutjat explícitament i des del primer moment aquesta arribada massiva de candidats són les seccions pallareses de l'ANC, Òmnium, els CDR i els Consells Locals per la República. Dijous passat ja van mostrar la "preocupació" i "desacord" per aquesta mesura tan bon punt la van conèixer  l'arribada dels aspirants a militars des de diversos indrets de l'estat espanyol. En una carta enviada a tots els ajuntaments del Pallars Jussà i al PROCICAT de la Pobla i Tremp, els grups veïnals van considerar "irresponsable" aquesta mobilitat massiva.

Crespín justifica la descentralització per la preocupació amb la pandèmia

D'altra banda, el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, ha visitat aquest dilluns l'acadèmia de Talarn i ha dit que Defensa ha justificat el canvi de destí de bona part de les proves per "la preocupació manifestada per diversos representants institucionals de la Conca de Tremp, i atenent a les darreres dades epidemiològiques".

Crespín ha assenyalat que es tracta "d'una decisió no desitjada" però assegura que "ha estat reclamada per diversos ajuntaments", malgrat que el consistori de Tremp ho nega i denuncia manca d'informació prèvia i posterior per part de Defensa. El representant del govern del PSOE ha expressat tot el seu suport al sector de l'hostaleria i la restauració de la zona i ha aprofitat per reivindicar que les darreres dècades la comarca del Pallars Jussà i l'Acadèmia han tingut "forts lligams", com també per defensar el manteniment d'aquesta instal·lació militar, malgrat la reducció d'activitat que ha experimentat els darrers anys. En la visita, el subdelegat s'ha reunit amb l'alcalde de Talarn, Àlex Garcia, que li ha traslladat el "neguit i preocupació" de diferents sectors. Crespín li ha expressat "la voluntat de seguir treballant plegats per continuar aportant vida als municipis del Pallars".