Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El sentit de la vida, tema d'enguany de les Jornades de Teologia a la Seu

El sentit de la vida, tema d'enguany de les Jornades de Teologia a la Seu

L'activitat es duu a terme aquest dijous i divendres a la Sala de Sant Domènec. Entre els ponents hi ha Francesc Torralba i la vicedegana de Filosofia de la UB, Begoña Roman
Jornades de Teologia 2019 a la Seu d'Urgell
29/08/2019 20:05

'El sentit de la vida. Estimar a fons' és el tema escollit per a l'edició d'enguany de les Jornades de Teologia que organitza el Bisbat d'Urgell. L'activitat es duu a terme entre aquest dijous i divendres a la Sala de Sant Domènec de la Seu d'Urgell, amb la participació de més de 140 persones, entre professors i mestres de religió, catequistes, agents de pastoral de la salut i de joventut, representants de Càritas, sacerdots i religiosos del Bisbat d’Urgell.

L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, ha obert les jornades amb unes paraules de benvinguda als participants vinguts d'arreu de Catalunya. Tot seguit el delegat d’Ensenyament, Mn. Pepe Chisvert, ha obert tot agraint l’assistència de tants inscrits i animant els mestres i professors en la seva feina. Després, monsenyor Vives ha encoratjat els assistents en la que és la primera formació del curs escolar que ara s’inicia i ha agraït als ponents el tema triat, tot assenyalant que es una questió molt important "perquè els cristians estan cridats a donar raó d’aquesta esperança que dóna l’amor".

La Jornada treballa una pregunta que és inherent a la condició humana: quan ens interroguem per la raó de la nostra existència, pel sentit de la nostra entrega, el nostre treball, les nostres relacions, per allò que fa que la vida de cadascú sigui valuosa.

Al llarg de la jornada també es tracta la recerca de sentit en la història de la filosofia, i de com transformar el món a travès de l’ètica i del sentit. Aquest divendres, el doctor Francesc Torralba, coordinador de la Jornada, tractarà en profunditat la voluntat de sentit, el sentit de la vida a la llum de l’Evangeli, i acabarà argumentant per què el sentit de l’amor és donar-se a fons perdut. Per què no hi ha respostes a la qüestió del sentit, ni algoritme matemàtic que tingui la resposta. La fe cristiana, segons Torralba, "ofereix una resposta clara i nítida a la pregunta del sentit: estimar a fons i donar-se als altres sense limits".

La primera a parlar-ne, aquest dijous, ha estat la vicedegana de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, Begoña Roman, que ha iniciat les ponències de com vèncer la societat del desànim. Ha associat la societat del desànim amb la manca de vitalitat i la manca de ganes de viure. Ha explicat els trets que carateritxen la societat del desànim. Una societat que és fruit d’un indivdualisme real, una concepció antropològica de l’èsser humà com un individuu que neix amb Thomas Hobbes, al segle XVII. Es tracta de la creació d’un home autosuficient , fet a si mateix, que no deu res a ningú, que no agraeix res a ningú, i que vol alliberar-se de qualsevol deute que amenaçi la seva llibertat. I per tant, no és capaç de fer aliançes basades en la confiança i en l’amor, sinò que fa contractes en els seus projectes de vida.

Per Begoña Romans, cal superar la desorientació tot assumint-la i encarant els riscos, és a dir els errors, prenent consciència de les nostres condicions biològiques, de les contingències socials i culturals que ens envolten, el tipus de relacions que mantenim.

Els assistents a la Jornada també han participat en una Eucaristía presidida per Joan-Enric Vives, al Seminari d’Urgell, en la que s'ha lliurat la Missió als professors de religió pel curs lectiu que ara comença.