Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El síndic d'Aran reclama el traspàs urgent de competències pendents i un nou finançament

El síndic d'Aran reclama el traspàs urgent de competències pendents i un nou finançament

Carlos Barrera ha recordat els reptes actuals de la vall, aturats pel 155, en el marc de l'Hèsta d'Aran. La jornada l'ha presidit el conseller Ernest Maragall, que ha recolzat la potenciació de la llengua occitana
Hèsta d'Aran 2018 (Conselh Generau d'Aran)
17/06/2018 15:56

El síndic d'Aran, Carlos Barrera, reclama a la Generalitat el traspàs urgent de les competències pendents i l'inici de negociacions per acordar un nou sistema de finançament, tràmits que van quedar aturats per l'aplicació de l'article 155. Barrera ho ha dit al discurs de la Festa d'Aran, que se celebra cada 17 juny per commemorar la restitució del govern aranès, que es va fer efectiu ara fa 27 anys per part del Govern català.

A la celebració hi ha assistit el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, que s'ha mostrat partidari d'"enfortir" i "ampliar" els drets de l'Aran. Després de la recepció de les autoritats a la seu del Conselh Generau, l'acte ha començat amb la desfilada dels 'pendons' (banderes) portats pels representants de cada 'terçon' (divisió geogràfica pròpia de la Vall d'Aran) fins al Santuari de Nostra Senyora de Mijaran, on s'ha celebrat una missa. Tot seguit, s'ha fet l'acte institucional a les ruïnes del santuari, on s'ha hissat la bandera aranesa amb l'himne de la vall, 'Montanhes Araneses'. El punt final l'ha posat una exhibició de danses.

Reivindicació de l'aranès davant les limitacions de l'Estat

D'altra banda, el conseller Maragall també ha defensat la llengua aranesa davant dels darrers embats que ha hagut d'afrontar. Cal recordar que el passat 24 de març unes 200 es van manifestar a Vielha en un acte reivindicatiu en defensa de l'aranès després que el Tribunal Constitucional (TC) tombés al febrer l'ús "preferent" d'aquesta llengua respecte al català i al castellà a les administracions públiques recollit a la Llei de l'Occità, aranès a l'Aran, aprovada pel Parlament l'any 2010. També va ser una reacció a les paraules del ara ex-ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, considerades "un menyspreu" al territori i a la seva identitat quan va dir que l'únic risc pels parlants de l'aranès eren "les allaus de neu".

Ja en aquell moment el síndic va insistir que el govern aranès continuarà desplegant des mesures a favor de la llengua recollides a la Llei del Règim especial de la Val d'Aran aprovada al 2015 per tal que els efectes de la sentència siguin "mínims".

Després de la paràlisi de relacions entre els executius català i aranès que ha suposat el 155 -aprovat al Senat pel PP amb el suport del PSOE i C's-, la prioritat pel síndic d’Aran és que es facin efectius dos traspassos ja acordats a l'última comissió bilateral del 13 de juny del 2017, que fan referència al transport sanitari i els bombers i al cofinançament de la residencia de gent gran de Les. Paral·lelament, el Conselh reclama començar les negociacions del nou sistema de finançament "que ja s'hauria d'haver aplicat el 2018" però, com que no s'ha pogut negociar pel 155, esperen "tenir-lo pel 2019", ha declarat Barrera per a l'ACN.

El passat 2 de novembre, en plena intervenció de la Generalitat per part de l'Estat espanyol, el ple del Conselh Generau va aprovar, per unanimitat, un manifest en defensa les institucions i el govern aranès. Les tres formacions amb representació al Conselh, Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Unitat d'Aran (UA) i Partit Renovador d'Arties-Garòs (PRAG), van consensuat reclamar el desplegament de la Llei d'Aran i el reconeixement de l'autogovern en una futura modificació de la Constitució espanyola.