Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El síndic d'Aran reclama una reunió amb el Govern pels continus atacs de l'ós Goiat al bestiar

El síndic d'Aran reclama una reunió amb el Govern pels continus atacs de l'ós Goiat al bestiar

Aquesta primavera el plantígrad ja ha matat 15 ovelles, un poltre nounat i dues eugues i també ha destruït dos ruscs d'abelles. Carlos Barrera insta a avaluar "seriosament" la reincidència de l'exemplar
Ferides mortals causades per l'ós Goiat a una euga a Salient (Foto: Conselh Generau d'Aran)
16/06/2017 18:45

El síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha demanat una reunió "urgent" amb la Generalitat pel malestar amb l'agressivitat mostrada per l'ós Goiat, l'últim que s'ha introduït al Pirineu i que està provocant una alta mortandat de bestiar a la vall.

Fins aquesta setmana, a data 13 de juny, l'àrea d'Agricultura, Ramaderia i Medi Natural del Conselh Generau d'Aran ha comptabilitzat l'atac a 15 ovelles, un poltre nounat, dues eugues i dos ruscs d'abelles per part del plantígrada. Davant de l'alarma provocada per aquests fets, Barrera ha reclamat aquest divendres una reunió tècnica per avaluar ''seriosament'' la presa de decisions davant d'aquest ''comportament reincident d'atacs continuats'' d'aquest exemplar.

La verificació de l'autoria de les morts és possible gràcies al seguiment mitjançant GPS que es fa de l'exemplar, amb un xip incorporat que ha permès corroborar la seva localització en els llocs on hi ha hagut els atacs. A la reunió, que està prevista aquesta setmana vinent, s'analitzarà també el protocol tècnic que el programa Piroslife contempla pel que fa a les mesures que s'han de prendre davant d'un comportament tan agressiu per part d'un ós.

Alliberat contra la voluntat dels ramaders

Carlos Barrera ha explicat que la prioritat del Conselh Generau d'Aran "és que s'apliquin totes les mesures correctores necessàries per reduir al màxim futures incidències sobre els ramats". Goiat va ser alliberat per Piroslife al juny de 2016 malgrat el rebuig que havien expressat públicament els ramaders de l'Alt Pirineu i l'Aran, que reclamaven que no s'introduís cap més exemplar d'ós bru precisament pels reiterats atacs contra bestiar viu.