Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El síndic d'Aran vol que la Constitució espanyola reconegui la singularitat de la vall

El síndic d'Aran vol que la Constitució espanyola reconegui la singularitat de la vall

Carlos Barrera ha demanat a la delegada de l'Estat a Catalunya que en facin la mateixa menció que ja existeix a l'Estatut català. En la visita de Teresa Cunillera també s'ha reclamat més limitacions al pas de camions els caps de setmana d'hivern
Teresa Cunillera, a Vielha (Foto: CGA)
26/11/2018 18:23

El síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha demanat a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que en cas de reformar-se la Constitució espanyola s'hi inclogui un reconeixement a la singularitat aranesa. Barrera ha afirmat que hi ha ''fonaments prou sòlids'' per a aquest reconeixement i ha recordat que actualment ja existeix a Catalunya, on se'n fa esment tant a l'Estatut com a la Llei d'Aran impulsada per la Generalitat.

El síndic ha enumerat dos casos semblants que creu que es poden equiparar a l'Aran: Ceuta i Melilla. De la seva part, Teresa Cunillera no ha respost a la petició i s'ha limitat a agrair al síndic que després de 40 anys "encara reconegui la vigència de la Constitució''.

Barrera ha reclamat també a la delegada del govern espanyol a Catalunya que les restriccions de camions a l'Aran durant els caps de setmana no comencin a Vilaller, sinó que ho facin ja a l'Aragó i a Alfarràs per garantir una major seguretat viària, sobretot a l'hivern quan l'afluència d'esquiadors a Baquiera Beret i Boí Taüll és màxima. El síndic també ha reclamat una major coordinació entre el Servei Català de Trànsit i la Guàrdia Civil d'Aragó perquè les mesures aprovades a Catalunya també siguin extensibles a l'Aragó. La regulació comença els divendres a la tarda i acaba els diumenges a les 8 del vespre. En aquest període, els camions s'han d'aturar a Vilaller i no poden circular per l'N-230 al pas per l'Aran. Per aquesta via, entre setmana hi passen uns 500 vehicles pesants cada dia.

Teresa Cunillera sí que ha recollit aquesta petició i s'ha compromès a treballar amb la Guàrdia Civil i el Servei Català del Trànsit per millorar la coordinació. Cunillera ha dit que intentaran buscar un ''mecanisme comú'' i s'ha mostrat confiada a trobar alguna solució a la reivindicació del síndic, encara que sigui parcial.

La representant de l'Estat espanyol s'ha entrevistat també amb tots els alcaldes aranesos, els quals li han recordat les al·legacions presentades per part del territori al projecte de millora de l'N-230 del Ministeri de Foment al seu pas per l'Aran. Barrera ha dit que volen que es millori aquesta via però ''no a qualsevol preu'' i són contraris a que es converteixi en un ''pas comú i constant de vehicles pesants''.