Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El trànsit per la frontera amb Andorra torna a baixar pel nou confinament

El trànsit per la frontera amb Andorra torna a baixar pel nou confinament

El fet que la restricció sigui per municipis atura provisionalment l'assimilació del Principat a la comarca. L'alcalde de la Seu defensa que al Pirineu aquesta restricció no aporta res a la prevenció, respecte del tancament comarcal, tot i entendre que la situació actual requereix de mesures "contundents"
07/01/2021 14:25

L'entrada en vigor del confinament municipal a tot Catalunya, aquest dijous, ha tingut com una de les conseqüències més visibles el fet que ha tornat a baixar significativament el trànsit per la frontera del riu Runer, que delimita l'Alt Urgell i el Principat d'Andorra. Des del 21 de desembre passat, els dos territoris estan assimilats en termes de mobilitat (és a dir, els habitants d'Andorra poden entrar a l'Alt Urgell, i a l'inrevés), però el fet que el nou confinament sigui per municipis -i que a més a més ara també s'apliqui entre setmana- ha deixat novament en no-res aquest intercanvi.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha dit a l'ACN que "en aquest període no s'ha vist un empitjorament de les dades sanitàries, ni a la comarca ni al Principat". Per això, Fàbrega ha defensat que els residents de la zona puguin tornar a passar d'un lloc a l'altre tan bon punt s'aixequin les noves restriccions de mobilitat a Catalunya.

El també president de la Fundació Sant Hospital ha recordat que l'Alt Urgell segueix estan força per sota de la mitjana de Catalunya pel que fa a ingressos hospitalaris per la COVID-19: a data d'avui, al Sant Hospital hi ha 6 ingressats, i la setmana passada va arribar a tenir-ne només dos. Pel que fa als principals indicadors d'evolució, el 21 de desembre -quan es va obrir la frontera als residents de la zona- el risc de rebrot a la Seu estava a 633; i la velocitat de reproducció del virus, a 1,73, mentre que ara estan a 608 i a 1,01; és a dir, per sota de com estaven en aquella data. Per això, Fàbrega defensa que, en el moment que ja es torni al confinament per comarques, es torni a incloure Andorra en la mobilitat de l'Alt Urgell.

En aquest sentit, el batlle urgellenc s'ha afegit als molts representants d'arreu del Pirineu català que demanen al Govern que la mobilitat en situacions de confinament com l'actual sigui, com a mínim, comarcal a les zones de muntanya, perquè en aquest cas "els riscos sanitaris són pràcticament els mateixos", a causa de la molt baixa densitat de població, i que pel costat positiu es facilitarà els desplaçaments als veïns que necessiten anar dels municipis petits als més poblats.

Sí que es permet desplaçaments per a compres o serveis necessaris

Tot i això, Fàbrega ha reiterat que, segons li han confirmat des del Departament d'Interior, aquesta vegada sí que es permet els desplaçaments des d'aquests pobles petits, sempre que es pugui justificar la necessitat d'apropar-se a la capital de comarca o al municipi on hi ha un servei necessari.

Sigui com sigui, l'alcalde de la Seu d'Urgell recorda que en general les dades sanitàries actual de Catalunya són "molt dolentes", i que per això entén que calgui prendre mesures "més contundents" per reduir la mobilitat i els contactes socials de la població. Per aquest motiu, ha fet una crida a "complir al màxim" les noves mesures, amb l'objectiu que aquesta situació es pugui revertir. Finalment, ha defensat que els confinaments municipals tenen més sentit en àrees on la densitat de població és més elevada.

Sis ingressats al Sant Hospital i 92 aïllats a domicili a la Seu

Segons les dades actualitzades d'avui mateix, a la Fundació Sant Hospital hi ha ingressades 6 persones amb COVID-19, quatre més que la setmana passada. El nombre de llits de planta ocupats al centre sanitari és de 10, sobre una capacitat total de 20.

El centre també compta amb una vintena més de llits per poder fer front a un augment d'ingressos, tot i que de moment no han estat necessaris i pel que fa a l'àrea reservada per a COVID encara hi ha 14 llits disponibles. També estan lliures els 6 llits pensats per a aïllaments i els 2 per a malalts crítics. Des del mes d'agost, al Sant Hospital s'ha notificat un total de 19 defuncions.

Pel que fa al total de casos actius a l'Àrea Bàsica de Salut de la Seu, ara mateix hi ha 92 positius aïllats a domicili. També estan en confinament domiciliari 176 contactes directes no positius. El percentatge de contagis detectats en els nous tests és ara del 13,53%; és a dir, que de mitjana un de cada 8 tests surt positiu.

Tot i que les darreres hores han baixat els indicadors d'evolució a la Seu, ara mateix la situació empitjora al conjunt de l'Alt Urgell, especialment al sud de la comarca. El risc de rebrot a nivell comarcal ja està a 919 punts; i la velocitat de reproducció, a 1,58.

19 casos actius a la residència de Puigcerdà

A la regió de l'Alt Pirineu i Aran, aquestes dues dades estan respectivament a 1.066 i 1 1,38; i de manera més concreta, a la Cerdanya estan a 2.610 i a 1,27. Als quatre hospitals pirinencs hi ha en total 30 ingressats per COVID-19, dels quals quasi la meitat (14) a l'Hospital de Cerdanya.

Pel que fa a les residències de gent gran, la única incidència actual també és a Puigcerdà, on el centre sociosanitari de la vila registra 19 casos actius, entre residents i treballadors. El centre té un total de 77 usuaris.

  • Un cotxe amb matrícula andorrana a l'accés a la Duana de la Farga de Moles, aquest dijous (Foto: ACN)
  • Evolució del coronavirus els darrers dies a les àrees de salut de l'Alt Pirineu i Aran (Font: FSH)