Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El tripartit rebuja un acord entre els ramaders i el Parc Natural de l'Alt Pirineu

El tripartit rebuja un acord entre els ramaders i el Parc Natural de l'Alt Pirineu

30/04/2008 18:06

El diputat del Grup Parlamentari Convergència i Unió i alcalde de Sort, Agustí López, ha lamentat que el tripartit hagi rebutjat avui, a la Comissió de Medi Ambient i Habitatge del Parlament, dues propostes de resolució sobre el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Una primera iniciativa demanava l’agilitació dels contractes d’explotació i convenis entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu i els titulars de les explotacions ramaderes que n’aprofiten les pastures. la segona petició era per a l'increment del nombre de tècnics de gestió del Parc.

Pel que fa a la primera proposta de resolució, que fa referència al conflicte que mantenen des de fa 5 anys els ramaders de la zona amb el Parc, Agustí López ha recordat que s’està incomplint un decret de la Generalitat. I és que tal com ha explicat, el Decret 194/2003, d’1 d’agost, de creació del Parc Natural de l’Alt Pirineu, en la seva disposició addicional segona, "explicita la voluntat de la Generalitat de Catalunya d’establir una línia preferent de gestió pel que fa a l’activitat ramadera, concretament de les explotacions amb ramats que peixen o aprofiten les pastures de l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu". Més concretament, s’estipula que “l'òrgan gestor ha de promoure acords de gestió amb els titulars de les explotacions ramaderes que aprofiten les pastures de l'àmbit del Parc Natural (com els contractes d'explotació, d'acord amb la Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària), amb la finalitat de garantir la conservació dels hàbitats i els paisatges modelats per l'activitat ramadera, i contribuir a la millora socioeconòmica de les persones que la fan possible”.

Aquestes àrees són bàsiques per a la ramaderia. El 20% de les 69.000 Ha del Parc són de propietat privada i “abasten les pastures que asseguren en bona part la pervivència de la ramaderia extensiva del Pallars Sobirà i de l’Alt Urgell”. Però “fins el moment no s’ha signat cap acord ni cap mena de contracte entre el Parc Natural i les explotacions ramaderes que desenvolupen la seva activitat en el seu àmbit territorial, i ja fa 5 anys que es va crear el Parc”. Per aquesta raó, CiU demanava en la seva iniciativa “adoptar els acords que siguin necessaris per tal que el Parc Natural de l’Alt Pirineu pugui signar abans de 6 mesos els contractes d’explotació que preveu la disposició addicional 2a del Decret 194/2003, d’1 d’agost, de declaració del Parc, amb les explotacions ramaderes que aprofiten les pastures de l’àmbit del Parc”.

Només 3 tècnics per a 69.000 hectàrees

Per altra banda, Agustí López també ha defensat una proposta de resolució per tal “d’incrementar, abans de 6 mesos, la plantilla de tècnics, administratius i auxiliars administratius de la seu del Parc Natural de l’Alt Pirineu fins al nombre de 13, que és la plantilla que preveu el decret de creació del Parc”. Malgrat això, els grups que donen suport al Govern han votat en contra d’aquesta iniciativa.

Cal recordar que hores d’ara, i després de 5 anys d’ençà la creació del Parc, la plantilla de tècnics i administratius que fan el dia a dia del Parc Natural des de la seva seu a Llavorsí, és de 3 tècnics i una administrativa. Es tracta, com ha assenyalat López, “d’una plantilla completament insuficient que, de vegades, no els ha permès executar ni el 50% d’un pressupost "ja de per sí migrat”. Un fet que es torna més greu "si tenim en compte que estem davant del Parc Natural més extens de Catalunya i que té una gestió extraordinàriament complexa per la diversitat dels hàbitats, els estanys glaciars de gran alçada, les pastures de primavera i d’estiu d’alta muntanya, els prats de dall, els boscos de ribera, els prats en estat d’abandonament que evolucionen cap als boscos primigenis, els espais transitats per l’ós bru, o els grans alzinars submediterranis en els sectors més meridionals".