Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El turisme rural de l'Alt Urgell s'interessa per les energies renovables

El turisme rural de l'Alt Urgell s'interessa per les energies renovables

Cal Miquel d’Anserall ha acollit una jornada de divulgació a càrrec de dues empreses especialitzades Un 20% dels establiments rurals ja utilitza algun tipus d’energia alternativa
Jornada sobre energies renovables a Anserall
21/05/2008 19:22

L’associació de Turisme Rural de l’Alt Urgell (TRAU) i l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu han organitzat avui a Cal Miquel d’Anserall una jornada divulgativa sobre les energies renovables. Una vintena de persones han assistit a dues xerrades informatives, que han anat a càrrec de les empreses especialitzades “Sol i Clima” i “Síntegra”.

La trobada ha servit per donar a conèixer les alternatives energètiques als recursos clàssics com el gasoil. Alhora, s’ha parlat dels avantatges de la implantació als establiments de turisme rural de l’energia solar fotovoltaica, la biomassa, les calderes d’alt rendiment o l’energia geotèrmica. L’enginyer tècnic Roger Martí ha destacat l’interès del sector turístic en el tema “ja que la despesa de la calefacció durant l’hivern, per exemple, és molt elevada, i aquest tipus d’energies renovables poden suposar fins a un 10 o un 20% d’estalvi”.

El membre de la junta directiva del TRAU, Lluís Sellés, ha explicat a RàdioSeu que aproximadament un 20% dels establiments rurals de la comarca ja utilitza algun tipus d’alternativa energètica sostenible. L'esforç en aquest camp es reconeix a través del distintiu de qualitat ambiental, que vol conscienciar sobre l’estalvi d’energia. Segons comenta Sellés, “aquestes iniciatives ens han de permetre ser cada cop més autosuficients -una filosofia molt pirinenca-, i millorar el consum”. La utilització d’energies renovables es té en compte en la categorització per espigues de les cases rurals.

Actualment l’energia solar tèrmica per a aigua sanitària és la que està més a l’abast i la que és més rendible. Sellés adverteix, però, que pel que fa a la col.locació de les plaques solars, "els ajuntaments han posat una normativa molt dura que repercuteix en la rendibilitat”. Malgrat tot, remarca: "S’ha d’anar imposant aquest model, sempre conservant l’atractiu paisatgístic dels pobles”. En aquest sentit, l'enginyer tècnic Roger Martí insta a les administracions a “fer un cop de cap” i facilitar la paperassa.

La xerrada sobre energies renovables s’ha fet en una sala de convencions i reunions de Cal Miquel d’Anserall. Aquest nou espai, que es pot llogar, s’ha estrenat avui i pretén ser una opció per a l’organització de trobades i xerrades diverses.