Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Vaticà confirma que veu incompatible legalitzar l'avortament a Andorra i mantenir el coprincipat

El Vaticà confirma que veu incompatible legalitzar l'avortament a Andorra i mantenir el coprincipat

La Santa Seu sosté que, si s'aprovés la despenalització, l'arquebisbe d'Urgell renunciaria a seguir sent el cap d'Estat. De la seva part, el Bisbat defensa que el "dret a la vida" està inclòs a la Constitució andorrana
Presentació de cartes credencials del nou ambaixador d'Alemanya a Andorra (Foto: Bisbat d'Urgell)
06/11/2018 17:55

El Vaticà ha confirmat que si el Govern d'Andorra despenalitza l'avortament això comportarà, automàticament, que l'arquebisbe d'Urgell renunciï a seguir sent copríncep. Segons ha corroborat l'ACN arran de la informació publicada aquest dilluns pel Diari d'Andorra, el papa Francesc ja ha conversat personalment sobre aquesta qüestió amb el cap de Govern andorrà, Antoni Martí, i li ha transmès que veuria totalment incompatible que l'Església seguís formant part d'una estructura d'Estat que autoritza la interrupció voluntària de l'embaràs.

Aquesta presa de posició arriba després que darrerament alguns partits polítics i els col·lectius feministes del Principat han suggerit que Andorra podria modificar la legislació per permetre l'avortament, sense que això impliqués renunciar a la figura del copríncep episcopal -que forma part del país des de la seva fundació l'any 1278- ni que l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, hagués de signar aquesta llei. Tanmateix, el Vaticà ha expressat ara el seu rebuig frontal a aquesta possibilitat. De fet, a banda de l'abdicació del copríncep episcopal, la Cúria romana també renunciaria a seguir tenint cap presència en l'estructura d'Estat andorrana, segons les mateixes informacions.

En aquest sentit, el cap de Govern d'Andorra ja havia expressat, quan se li ha preguntat per la qüestió, que veu incompatible legalitzar l'avortament i mantenir el coprincipat. Antoni Martí fins i tot ha suggerit, des del Consell General, que a les properes eleccions els partits que plantegen despenalitzar l'avortament es presentin amb un programa que també defensi la fi del coprincipat i l'establiment d'un sistema de república.

Des del Bisbat d'Urgell no han volgut valorar aquest posicionament del Vaticà. Tanmateix, la setmana passada Joan-Enric Vives ja va sostenir que es mantindrà al càrrec i seguirà "acompanyant Andorra" com a cap d'Estat "sempre que el poble ho vulgui". En una visita a Escaldes-Engordany, Vives va expressar implícitament el malestar pels darrers atacs a la institució, tot afirmant que "quan un vol matar un arbre, li va inoculant una gota de verí cada dia i l'arbre es morirà". Des del Bisbat també reiteren que la defensa del "dret a la vida" està inclòs a la Constitució andorrana.

Els darrers mesos, els col·lectius feministes d'Andorra i també de l'Alt Urgell han promogut campanyes i accions reivindicatives per exigir la despenalització de l'avortament, alhora que han criticat el posicionament de Joan-Enric Vives. Durant l'any 2017, segons dades del Departament de Salut, un total de 107 dones andorranes van interrompre el seu embaràs en hospitals de Catalunya.

Presentació de cartes credencials d'ambaixadors

En l'àmbit purament institucional, el Palau Episcopal de la Seu d'Urgell ha acollit aquest dilluns i dimarts la presentació de cartes credencials de diversos nous ambaixadors a Andorra. Entre els diplomàtics que han estat rebuts per Joan-Enric Vives hi ha els representants d'Alemanya, Wolfgang Hermann Dold; de la Unió Europea, Rupert Schlegelmilch, i d'Austràlia, Julie-Ann Guivarra.

També han presentat les credencials els ambaixadors Jaroslav Blašco (Eslovàquia), Ilia Giorgadze (Geòrgia), Jens August Kisling (Dinamarca), Marc Calcoen (Bèlgica), Omar Ahmed Abdel Wahab Selim (Egipte), Jorge Tagle Canelo (Xile), Khayyam Akbar (Pakistan), Buddhi K. Athauda (Sri Lanka), Calixte Batossie Madjoulba (Togo), Gustavo Ricardo Machín (Cuba) i Milton Cohen-Henriquez Sasso (Panamà).