Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El vendaval de dissabte arrossega ocells marins de l'Atlàntic al Pirineu

El vendaval de dissabte arrossega ocells marins de l'Atlàntic al Pirineu

29/01/2009 17:49

La ventada que aquest cap de setmana ha escombrat la península ibèrica ha arrossegat, des de l'Atlàntic, al voltant d'un centenar de gavinetes de tres dits cap a l'interior de Catalunya, alguna d'elles al Pirineu. La presència d'aquestes aus és molt estranya en aquestes zones, on normalment no se'n detecten mai, ja que es tracta d'espècies estrictament marines.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha rebut avisos de la presència d'aquestes aus pelàgiques a punts bàsicament de l'interior, com la Guingueta d'Àneu (Pallars Sobirà), Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell), el pantà de Santa Anna, Ivars de Noguera i el Partidor de Balaguer (Noguera), Banyoles (Pla de l'Estany) o l'embassament de Sau (Osona).

A més de a aquestes zones de l'interior, s'han detectat una vintena d'exemplars prop de la costa, entre el sud de Barcelona –al riu Llobregat, a l'alçada de Molins de Rei (Baix Llobregat)- i la Costa Brava. Medi Ambient ha alertat els centres de recuperació de fauna de la possible arribada d'exemplars ferits o debilitats.

L'albirament d'ocells de l'Atlàntic a Catalunya és un fenomen insòlit i poc freqüent, però s'ha donat en alguna altra ocasió. Concretament, va produir-se el febrer de 1954 i de 1957, coincidint amb tempestes, i també l'any 1983 a Isona (Pallars Jussà). Però aquesta vegada, s'han detectat moltes més aus implicades. L'explicació d'aquesta situació és que les fortes i extraordinàries ventades han arrossegat les aus directament des de l'Atlàntic durant alguns centenars de quilòmetres. De fet, se n'han trobat en aquest rastre, per exemple, també a l'Aragó.

Com que aquestes aus són animals marins i s'alimenten al mar, moltes han estat trobades en mal estat de salut i una part mortes. El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha activat un sistema d'avís mitjançant els seus tècnics especialistes i el cos d'Agents Rurals per trobar aquests animals, dur-los als seus centres de fauna i intentar recuperar-ne el màxim nombre possible.