Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / #Eleccions14F | Sergi Torrente presenta la proposta de Primàries de llistes electorals obertes

#Eleccions14F | Sergi Torrente presenta la proposta de Primàries de llistes electorals obertes

El candidat per Lleida defensa la mobilització per fer efectiva la DUI, limitació de mandats i consultes sobre els temes clau pel futur de Catalunya. A l'acte organitzat a la Seu també hi ha participat el número 2 per Girona, el cerdà Pau Berdegué
Sergi Torrente i Pau Berdegué, a la Seu d'Urgell
10/02/2021 18:25

El cap de llista de Primàries Catalunya a la circumscripció de Lleida, Sergi Torrente, ha defensat a la Seu d'Urgell la creació d'una llei electoral catalana que es basi en les llistes obertes, en lloc de l'actual model basat exclusivament en els partits, i que hi hagi limitació de mandats. Considera que aquest model permetria vincular de manera molt més directa els electes amb els seus votants i poder fiscalitzar millor la seva activitat.

El candidat ha donat a conèixer el programa de la llista independentista, en una visita en la qual ha estat acompanyat del número 2 per Girona, el cerdà Pau Berdegué. Primàries Catalunya té entre les seves prioritats recuperar la mobilització ciutadana per fer efectiva la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) i, si s'escau, aplicar la transitorietat jurídica i desobeir la legalitat espanyola, sota el principi que "la sobirania de Catalunya rau en els seus habitants" i que "el nou model d'Estat ha de ser consensuat i transversal". Sergi Torrente recorda que els darrers tres anys l'independentisme ha viscut "un referèndum guanyat, unes eleccions plebiscitàries i una majoria absoluta al Parlament", però considera que els partits sobiranistes del Parlament "no han fet res" per fer efectiu el mandat de l'1-O i que, a més, "no han controlat ni TV3 ni els Mossos". En aquest sentit, Primàries defensa la implantació de la independència i es mostren disposats "a atendre'n les conseqüències i plantar cara des d'aquí, sense anar a l'exili ni entregar-se a Madrid".

A nivell més local, Pau Berdegué ha animat a votar la seva proposta "a qui estigui enfadat amb la gestió de la pandèmia", que considera "terrible, tant per part dels del 155 com dels d'aquí". El candidat cerdà advoca per "pressionar els polítics" i defensar col·lectius com la gent gran, que "ha patit especialment" aquesta situació.

Un altre dels eixos principals de Primàries Catalunya és la protecció de la llengua catalana, basada en el decàleg de la Plataforma per la Llengua. En aquest punt, proposen augmentar el finançament del sector audiovisual del país, potenciar el català a les plataformes digitals, garantir el doblatge o els subtítols en català, revisar la llei i el llibre d'estil de la CCMA, crear un canal de televisió juvenil en la llengua pròpia i coordinar-se amb els organismes audiovisuals valencians i balears.