Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els actes reivindicatius i culturals i la convocatòria de vaga marquen el Dia Internacional de les Dones

Els actes reivindicatius i culturals i la convocatòria de vaga marquen el Dia Internacional de les Dones

Al llarg del dia s'ha programat a la Seu activitats com ara una manifestació, un dinar popular, cinema i tallers. Paral·lelament, al matí s'organitza una sortida a la vall de la Vansa i Tuixent
Pancarta de la Vaga Feminista a la Seu
07/03/2018 20:55

Els actes culturals i reivindicatius i la convocatòria global de Vaga Feminista marquen enguany a l'Alt Urgell el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. A la Seu, el col·lectiu Dones Feministes ha organitzat diverses accions al llarg del dia vinculades a la crida a l'aturada feta per a aquest dijous, especialment en àmbits amb més presència femenina en el terreny laboral com ara l'ensenyament.

En l'àmbit institucional, les entitats de dones de l’Alt Urgell, conjuntament amb el Servei d’Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal, duran a terme al matí una sortida cultural, oberta a totes les dones del territori, als municipis de Josa i Tuixent i la Vansa i Fórnols. Les visites previstes inclouen el safareig de Fórnols, els retaules gòtics de Sant Pere de Cornellana i el Museu i el Jardí Botànic de les Trementinaires, a Tuixent. A més a més, es retrà un petit homenatge a Emilia Llorens, darrera aprenent de trementinaire juntament amb la seva tia Càndida Majoral. La sortida es clourà amb un dinar al Molí de Fórnols.

De la seva part, el Cine Club de la Seu d’Urgell projectarà, a les 10 de la nit, la pel·lícula Júlia ist d’Elena Martin, protagonitzada per una noia que marxa d’Erasmus a Berlín, on, completament sola por primera vegada, haurà d’assumir el repte de construir-se una nova vida en una ciutat enorme. D'altra banda, durant aquests dies, la Biblioteca Sant Agustí presenta una exposició de documents elaborats per dones: novel·la, teatre, poesia, cinema, música i biografies.

Pel que fa a la convocatòria de Vaga Feminista, els actes previstos comencen a les 9 del matí amb un esmorzar popular a la font del Passeig, al preu de 2 euros. Al cap de mitja hora, a 2/4 de 10, començarà des del mateix indret la manifestació organitzada per l'Assemblea d'Estudiants de la ciutat. A les 10, l'Ateneu Alt Urgell acollirà un taller de serigrafia amb samarretes i un altre de xapes, juntament amb la pintada d'un mural. A les 12 del migdia, a la plaça del Camp del Codina s'organitzarà un 'Taller d'autodefensa feminista". I a les 2 del migdia, a la plaça de les Monges, començarà un dinar popular. El preu és de 5 euros i les assistents hauran de portar el seu plat i coberts.

La jornada continuarà a les 4 de la tarda amb un cafè-debat a l'Ateneu Alt Urgell. Més tard, a 2/4 de 8 del vespre, començarà una nova manifestació des de la font del Passeig, sota el lema 'Ens aturem per canviar-ho tot'. Finalment, a 2/4 de 9 del vespre, hi haurà la projecció d'una pel·lícula a Cinemes Guiu, amb un preu d'entrada de 3 euros.

A nivell general, hi ha organitzacions sindicals com la Intersindical, CO.BAS, IAC, CGT, I-CSC i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, que han convocat vaga general durant tot el dia, les 24 hores d'aquest dijous. En canvi, algunes de les formacions principals, com ara CCOO i UGT, han convocat vaga general de 2 hores en cadascun dels torns de treball.

Seguiment a l'Institut Joan Brudieu

Pel que fa al possible seguiment als serveis públics locals, des de l'Institut Joan Brudieu s'ha emès un comunicat en què informen que al centre educatiu urgellenc la vaga ocuparà la 4a i la 5a hora (de 12:00 a 13:50), tret del professorat que treballa a la tarda, en què la vaga ocuparà la 7a i 8a hora (de 15:30 a 17:20). A hores d’ara es desconeix el nombre real de professorat que exercirà el seu dret individual a la vaga. Tanmateix, l’Institut ha dit que garantirà el dret dels alumnes a romandre al centre amb els serveis mínims que es proposen, concretats exclusivament en la presència d’un membre de l’equip directiu i amb tot el professorat que no hagi donat suport a la proposta de vaga.

L’alumnat de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de l’Institut ha decidit majoritàriament adherir-se a la convocatòria. L’alumnat de 1r i 2n d’ESO, en canvi, queda exclòs de qualsevol convocatòria. Per a la resta, si l’alumne és menor d’edat, la família ha de tenir el coneixement de les decisions preses pels seus fills i filles i autoritzar-ne la participació, i l'absència haurà de ser justificada. Segons la direcció del centre, "els serveis mínims garantiran la seguretat i l’atenció de l’alumnat present al centre, que romandrà obert en el seu horari habitual, malgrat que no es podrà garantir l’atenció lectiva normal".

Activitats a Organyà

Pel que fa Organyà, l'Ajuntament ha informat que a 2/4 de 8 del vespre hi haurà un espectacle per a les dones del municipi a càrrec 'La Pilar'. Tot seguit, a les 9 del vespre, se celebrarà el Sopar de Dones al restaurant El Portal. El preu és de 18 euros per persona.