Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els Agents Rurals detecten una espècie forana de peix a la conca de la Noguera Pallaresa

Els Agents Rurals detecten una espècie forana de peix a la conca de la Noguera Pallaresa

10/01/2008 19:24

El cos d’Agents Rurals ha detectat una nova espècie de peix al·lòctona a la conca de la Noguera Pallaresa, després de l’aparició d’uns quants exemplars al canal de Gavet (Gavet de la Conca, al Pallars Jussà). Es tracta de la brema blanca, una espècie originària de l’Europa central.

Els fets van passar l’11 de desembre, quan els agents van avisar Endesa que a la sortida de turbines de la central hidroelèctrica de Talarn s’havia detectat la presència d’un nombre considerable de peixos morts. La presència d’aquests animals va coincidir amb la posada en funcionament de la central, aturada per tasques de manteniment. En la inspecció ocular, els agents van comptabilitzar entre 600 i 700 exemplars morts i un grup d’uns 3.000 exemplars vius.

L’espècie detectada és la brema blanca (Blicca bjoerkna L.). Aquesta espècie era desconeguda fins ara a la conca de la Noguera Pallaresa, on hauria arribat per diverses vies: utilitzada com a esquer, alliberada d’aquaris particulars o bé seguint una expansió natural procedent d’altres zones de pesca situades aigües amunt de l’embassament de Sant Antoni. La distribució actual al Pallars Jussà es trobaria en aquest embassament i també al canal de Gavet, encara que aquest últim no constitueix un hàbitat adequat per a l’espècie, ja que aparentment es troba més còmoda en aigües amb poc corrent. A més, tenint en compte el gran nombre d’exemplars que van sobreviure a les turbines de la central de Talarn, és probable que també sigui present a l’embassament de Cellers, procedent del canal, per a la captació d’aigües de la central de Gavet. També és probable que es pugui estendre des de l’embassament de Cellers fins a la conca del Segre.

L’espècie

La brema blanca és una espècie que viu en aigües estancades de llacs, embassaments, rius i canals amb aigües tranquil·les, a una temperatura d’entre 4 i 20 graus. S’alimenta de larves d’insectes i plantes, i la seva mida màxima és de 36 cm. La seva distribució actual és de França als Urals.

Gestió de l’espècie

El tractament que s’ha de donar a la brema blanca és el d’una espècie introduïda. Per tant, és espècie pescable i s’han d’eliminar els exemplars capturats, en funció d’on es trobin, en aigües de truites o de ciprínids. Aquestes aigües marquen el seu període de pesca.