Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els alcaldables de la Seu exposen el seu model econòmic en el debat de l'AEAU

Els alcaldables de la Seu exposen el seu model econòmic en el debat de l'AEAU

Els vuit caps de llista van presentar les seves propostes per dinamitzar l'economia urgellenca i van desgranar les inversions clau per a la nova legislatura. L'acte va omplir la Sala de Sant Domènec
Debat de l'AEAU
08/05/2019 14:10

La Sala de Sant Domènec s'ha omplert aquest dimarts al vespre amb motiu de l'acte d'alcaldables organitzat per l'Associació d'Empresaris de l'Alt Urgell (AEAU). La iniciativa, moderada per la presidenta de l'entitat, Laia Blasi, va aplegar els caps de llista a les eleccions municipals del 26-M a la Seu d'Urgell: Jordi Fàbrega (Junts per la Seu), Òscar Ordeig (Compromís x La Seu), Francesc Viaplana (ERC), Xènia Antona (CUP), Enric Riu (La Seu en Comú), Pere Chica (PP), Carolina Castillejo (Ciutadans) i Manuel González (Vox).

Durant el debat es van plantejar tres grans preguntes: les propostes econòmiques de cada grup, cinc iniciatives concretes per reactivar l'economia a la ciutat i les inversions prioritàries al municipi. Els alcaldables van començar desgranant el seu programa econòmic i van remarcar la importància del veïnatge amb Andorra, la creació de llocs de treball, el suport als emprenedors i al comerç local, la necessitat d'aprofitar recursos com els productes alimentaris, l'habilitació de nou sòl industrial o el desenvolupament de sectors urbanístics com l'Horta del Valira o la Ciutadella.

Pel que fa a l'aposta pel turisme, es va recordar el pas endavant que suposaria que la Catedral de Santa Maria fos declarada Patrimoni de la Humanitat i també es va instar a la instal·lació del sistema de GPS a l'aeroport de la Seu. Tanmateix, una altra opció que es va exposar va ser la necessitat de superar el model de "turisme i totxo" i es va qüestionar els futurs Jocs Olímpics d'Hivern. Més àmbits en què es va incidir van ser la necessitat d'agilitzar els tràmits a l'administració, revisar l'urbanisme, garantir serveis públics de qualitat i millorar l'oferta de pàrquings, a més de replantejar la zona blava.

Inversions

En relació amb les inversions, la majoria d'alcaldables van coincidir en la necessitat de crear una residència per a la gent gran i habilitar pisos assistits, fer realitat el nou CAP, invertir en l'hospital urgellenc i millorar el centre històric. Un altre punt que va posar-se sobre la taula va ser la construcció d'una piscina climatitzada, malgrat que també es va plantejar fer una coberta retràctil en l'equipament actual. Entre les propostes es va afegir, entre d'altres, la construcció d'un teatre municipal, el desdoblament de carreteres a la comarca i l'ampliació de l'oferta formativa a la ciutat.

Intervencions del públic

L'acte amb els alcaldables es va tancar amb les preguntes d'algunes persones del públic, que els van plantejar qüestions diverses, com el futur dels terrenys de l'antic Càmping En Valira, les barreres arquitectòniques, l'ampliació dels horaris d'obertura de la biblioteca, la millora de l'aparcament al centre de al ciutat, l'ordenança de rètols, la nomenclatura del pavelló poliesportiu, el suport al sector càrnic o la neteja de carrers. En aquest darrer punt, un dels candidats va criticar que la via pública està bruta a causa dels llaços grocs, comentari que va comportar la resposta dels partits sobiranistes que van assegurar que "hi seran mentre hi hagi presos polítics". A l'inici del debat, alguna de les formacions també va voler expressar públicament el rebuig a la presència de Vox en el debat.