Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els alumnes de l'Escola Arnau Mir difonen la història de Sant Martí de Tost

Els alumnes de l'Escola Arnau Mir difonen la història de Sant Martí de Tost

La iniciativa s'emmarca en el programa 'Apadrinem el nostre patrimoni'. El curs 2014-2015 s'ha tancat amb una exposició pública sobre l'església i el poble de Tost
30/06/2015 12:05

Els alumnes de l'Escola Arnau Mir han tancat el curs escolar amb una exposició a la plaça del Pla de Sant Tirs i una xerrada informativa sobre l'església i el poble de Tost. La iniciativa s'ha emmarcat en les activitats que realitzen en el programa “Apadrinem el nostre patrimoni”, promogut pel Departament d’Ensenyament.

Per aprofundir en el seu projecte, els joves han visitat durant el mes de juny les instal·lacions de l’Arxiu Capitular, amb l’objectiu d’estudiar l’Acta de Consagració de l’església de Sant Martí de Tost. Allà van poder veure el pergamí del segle XI segons el qual el bisbe Eribau de La Seu d’Urgell, el 7 d’octubre de 1040, va consagrar l’esmentada església, a petició d’Arnau Mir de Tost i la seva muller Arsenda, fundadors i principals dotadors de l’església.

La visita es va completar amb un taller de paleografia que els va permetre apreciar en el document les signatures originals de l’Arnau Mir i la seva esposa, així com identificar alguns topònims de la comarca de l’Alt Urgell.

Igualment, els alumnes han visitat l’Arxiu Comarcal, per conèixer de primera mà la importància del tractament i conservació de tota mena de documentació i, més concretament, dels documents més antics, com és el cas del pergamí estudiat, gràcies als quals avui en dia es pot saber el que va ocórrer en el passat.

Retorn al passat

A més de l’església apadrinada, l'alumnat ha retornat al passat cercant habitants del poble de Tost, avui deshabitat, recuperant imatges, eines i històries viscudes dels antic veïns i redescobrint el camí vell que comunicava el Pla de Sant Tirs amb les cases de Tost, quan transports i formes de vida eren diferents.

A l'hora de compartir els seus aprenentatges i descobriments, tots els nens i les nenes del centre van tenir un públic entusiasta, que va omplir la sala d’actes de la localitat. Els joves, a més de gaudir amb l’exposició d’eines i utensilis antics, també han descobert les aventures del cavaller Arnau Mir, admirat el magnífic baldaquí que decorava l’església de Tost o descobrir l’orografia del camí vell mentre imaginaven l’esforç d’anar a peu del Pla a Tost.

L’escola ha volgut fer un agraïment públic a totes les persones i entitats que desinteressadament col•laboren en la realització de l'apadrinament patrimonial "que ens enriqueix a tots".