Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els alumnes de l'Institut Joan Brudieu exposen els treballs de recerca de Batxillerat

Els alumnes de l'Institut Joan Brudieu exposen els treballs de recerca de Batxillerat

Al llarg d'aquest dimarts s'ha programat més d'una seixantena de presentacions. Els estudiants han desenvolupat una gran varietat de temàtiques, algunes d'elles d'àmbit pirinenc
Presentació de treballs de recerca dels alumnes de l'Institut Joan Brudieu
16/01/2018 11:30

L'Institut Joan Brudieu ha programat al llarg d'aquest matí i migdia de dimarts les presentacions de tots els treballs de recerca elaborats pels alumnes de segon de Batxillerat per aquest curs 2017-2018. Tot i que l'objectiu principal és que els tutors valorin i posin nota a aquesta tasca, l'activitat és pública i, per tant, hi pot accedir el públic en general que estigui interessat en algun dels temes que s'hi exposen.

Al llarg de la jornada s'ha previst més d'una seixantena de presentacions, dividides en cinc horaris i set aules diferents, des de 3/4 de 9 del matí i fins a 2/4 de 2 del migdia. Tal com és habitual, els estudiants han desenvolupat una gran varietat de temàtiques, algunes d'elles d'àmbit pirinenc. Així, per exemple, entre les matèries estudiades hi ha el pas de refugiats per Andorra i l'Alt Urgell a la II Guerra Mundial (1942-1944), el paper de la Cooperativa Cadí dins el nou mercat global, els factors del rendiment competitiu en l'esquí de fons, la dislèxia a la Seu o bé el festeig i els matrimonis al Pirineu durant la segona meitat del segle XX. També s'ha donat a conèixer investigacions sobre l'activitat física a la Seu, els Ballets de Talló, la formació geològica dels Tarters dels Manairons i l'Aeroport Andorra-la Seu; aquest últim treball, presentat en francès.

Pel que fa a temàtiques d'àmbit general, s'ha explicat recerques sobre qüestions com ara els trastorns mentals a l'adolescència, els transgènics, el disseny d'un quadcòpter, el Codi Penal dels Estats Units, el nou procés de pau de les FARC a Colòmbia, l'educació durant el franquisme, estrès causat per l'activitat física, els sentiments en el jazz, l'alimentació en l'esport i el desenvolupament d'un plató chroma de televisió.

Roger Gravet, autor del treball sobre la Cooperativa Cadí, ha explicat a RàdioSeu que ha triat el tema perquè la seva família hi està vinculada i volia analitzar com la marca urgellenca pot aplicar els actuals coneixements en comerç internacional per vendre a escala global. L'autor conclou que en aquest cas l'exportació compensa amb escreix les despeses que comporta la internacionalització.

De la seva part, l'estudiant i fondista de competició del CEFUC Gerard Palomo ha analitzat com es pot millorar el rendiment en l'esquí nòrdic. Aquest treball té la particularitat que l'autor mateix forma part de l'estudi, atès que actualment forma part del Centre de Tecnificació que la Federació Catalana té al Parc Olímpic del Segre. Palomo considera que el més important és la condició física, però que també cal tenir en compte factors com ara l'alimentació, les hores de descans, la tècnica i, especialment, la motivació personal.

En l'àmbit històric, Ferran Romero ha estudiat el pas per Andorra, l'Alt Urgell i la Cerdanya de refugiats en el moment àlgid de la II Guerra Mundial. El treball ha permès descobrir la varietat de motius pels quals molta gent va creuar el Pirineu per evitar la persecució política i que van més enllà dels qui fugien de l'Holocaust. Entre els qui prenien aquesta decisió hi havia, per exemple, soldats francesos que desertaven durant l'ocupació nazi, en alguns casos per unir-se a la resistència amb el general De Gaulle. Les xarxes d'evasió partien normalment des de Tolosa de Llenguadoc i arribaven a Bescaran, Martinet o Bellver, per després seguir cap a Manresa pel Cadí i arribar a Barcelona, des d'on alguns fugien fora d'Europa.