Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els bioindicadors de la Seu d’Urgell reflecteixen un bon estat ambiental de la ciutat

Els bioindicadors de la Seu d’Urgell reflecteixen un bon estat ambiental de la ciutat

L'avaluació s'ha obtingut a partir d'un estudi de fauna i flora que s'ha dut a terme durant deu anys. Els resultats es poden consultar en un fulletó informatiu que es pot recollir a Turisme Seu
03/12/2019 10:40

L'estat ambiental de la Seu d'Urgell assoleix, segons l'evolució que han experimentat una quinzena de bioindicadors, una bona nota. Així es desprèn de les dades de seguiment obtingudes a partir de la diversitat d'espècies de papallones, ocells comuns, moixons de riu o amfibis, entre d'altres, que s'han localitzat a la ciutat en els darrers deu anys. L'estudi no només pretén fer una diagnosi del moment actual, sinó que un dels seus objectius és el de promoure accions per millorar la biodiversitat de l'entorn. A més, la intenció és la de continuar duent a terme aquest treball de camp per tal que, en un futur, se'n puguin extreure noves conclusions.

L'autor de l'anàlisi sobre l'estat ambiental de la Seu d'Urgell, Jordi Dalmau, de l'empresa Aubèrria, afirma que tot i que la puntuació obtinguda és positiva, hi ha alguns "semàfors vermells" que cal atendre. En aquest sentit, cita la tendència negativa, tant a la capital alturgellenca com al conjunt de Catalunya, respecte a la proliferació d'espècies associades al medi agrícola, tal com detecten els rapinyaires nocturns o altres tipus d'ocells. Això és degut a un ús més intensiu d'aquest tipus de sòl on, entre d'altres, es prescindeix de bases de reg, un dels hàbitats habituals dels amfibis.

Com a element positiu, Dalmau destaca la gran riquesa d'espècies de papallones diürnes que hi ha a la ciutat, unes 70 de diferents. Així, tot i que la xifra potencial arriba fins a les 90, se supera la mitjana catalana, que és d'unes 60, segons les dades obtingudes a partir de les 156 estacions que hi ha arreu del país. La situació geogràfica, els baixos nivells de contaminació i la barreja d'espais oberts amb d'altres de bosc són alguns dels elements que n'afavoreixen la seva presència.

Agenda 21

La tasca de seguiment, que es duu a terme des de l'any 2008, és fruit d'un projecte coordinat pel consistori de la capital alturgellenca i emmarcat dins del programa Agenda 21. Concretament, es té en compte l'evolució d'espècies de papallones, ocells comuns, moixons de riu, amfibis, orenetes, milans reials, mussols, llúdrigues, insectes de riu, corriols i xivitones, a més de boscos de ribera i altres tipus de flora com l'om siberià, el seneci del cap i la budleia. Finalment, també s'ha tingut en compte l'impacte de les línies elèctriques que hi passen per la zona.

Actuacions

La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Núria Tomàs, ha valorat positivament l'estat ambiental de la ciutat arran de l'informe. A més, ha explicat que l'estudi els serveix per continuar impulsant algunes actuacions, com ara l'extracció de l'om siberià d'un tram del riu Segre situat entre la capital alturgellenca i el terme municipal d'Alàs i Cerc. Tomàs també ha fet incidència en l'inventari de línies elèctriques perilloses, el qual ha permès que se n'arreglessin una setantena en els darrers deu anys, un procés que encara continua.

Tendències positives i negatives

Dels 15 bioindicadors analitzats, 7 (el 46,7%) tenen una tendència positiva com són les papallones, els moixons de riu, la llúdriga, l’om siberià, el seneci del cap, la budleia i les línies elèctriques, mentre que 3 bioindicadors (el 20%) tenen una tendència negativa  com són els amfibis, les orenetes i els mussols. 

D’altra banda, l’estudi constata que 1 bioindicador (el 6,7%) té una tendència estable però positiva, com són els ocells comuns; mentre que 2 (el 13,3%) tenen una tendència negativa però estable, com són el milà reial, el corriol petit i la xivitona.

Aquest treball també recull que 2 dels bioindicadors estudiats (13,3%) es mantenen estables tot i que amb tendències diferenciades en funció de l’àmbit d’estudi. Aquests bioindicadors són els insectes de riu amb una tendència positiva al riu Segre i negativa al riu Valira, i el bosc de ribera amb tendència positiva al riu Valira i negativa al riu Segre.

Fulletó informatiu

Els resultats d’aquest programa de seguiment de bioindicadors de la Seu d’Urgell han quedat recollits en un fulletó informatiu, que també planteja un seguit d’accions que pot fer la ciutadania per millorar i conservar el medi ambient de la Seu d’Urgell. En la publicació hi ha un codi QR que permet accedir a més accions concretes. L’estudi també recomana posar en valor petites iniciatives individuals per tenir un municipi més divers i sostenible.

El fulletó es pot recollir de manera gratuïta a l’oficina de Turisme Seu, a l’oficina de turisme del Consell Comarcal de l’Alt Urgell o bé a la Casa dels Parcs dels Pirineus. També es pot descarregar al web de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.

  • Presentació de l'estudi sobre l'estat ambiental de la Seu
  • Fulletó de l'estudi mediambiental de la Seu d'Urgell