Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els Bombers de la Generalitat es formen per afrontar incendis "de sisena generació"

Els Bombers de la Generalitat es formen per afrontar incendis "de sisena generació"

Una trobada amb experts del Canadà analitza el risc de focs de grans dimensions a causa de l'expansió forestal dels darrers anys i la manca de neteja del sotabosc
Jornada tècnica de bombers catalans i canadencs sobre prevenció d'incendis
14/11/2017 10:55

Experts en extinció d'incendis del Canadà i de Catalunya estan compartint coneixements aquest començament de mes de cara a poder afrontar millors els denominats incendis de "sisena generació": focs originats en zones amb gran presència de combustible i que per tant es poden expandir amb més virulència que els coneguts fins ara, arribant a generar de manera espontània "tempestes de foc".

Des del passat dia 4 i fins aquest divendres, l'analista i estratega canadenc Al Beaver és a Catalunya per treballar amb els Bombers de la Generalitat en la revisió del risc i en la implicació del canvi climàtic. Tot i que Catalunya ja té experiència en grans incendis, es vol aplicar "les lliçons apreses dels grans incendis" que s'ha viscut al Canadà (2016 i 2017) i a Austràlia (2009). La trobada compta amb la presència de Marc Castellnou, analista en cap del Grup d’actuacions Forestals (GRAF).

El bosc atapeït, model inviable

Segons Castellnou, “actualment a la Península Ibèrica ja es donen les condicions perquè es produeixi un incendi de sisena generació”. Aquest fet, adverteix, “ha de fer repensar el tipus de paisatge que volem, perquè aquest model ideal, de boscos atapeïts de vegetació i amb molta continuïtat forestal, s’ha demostrat que és inviable, ja que implica un nivell de risc a què els cossos de bombers tenen moltes dificultats de fer front”.

Les dinàmiques implícites en l’ambient de foc generades per un incendi de sisena generació, segons Castellnou, fan “pràcticament impossible predir l’evolució de l’incendi, el seu avanç i la seva virulència, i això afecta, directament, les possibles ordres d’evacuació en un incendi”.

De la seva part, Al Beaver apunta que el devastador incendi de Pedrogão Grande (Portugal) aquest estiu passat és “una prova més de que cal replantejar tota la cadena conceptual que enllaça la manera com entenem el paisatge amb la prevenció dels incendis forestals, la dotació i la formació dels cossos de bombers i els plans de protecció civil”. Aquesta jornada s'emmarcava en el Curs d'actualització de coneixement en incendis forestals i seguiment de la campanya 2017. La sessió de xerrada i col·loqui s'ha organitzat aprofitant l'estada que fan els experts canadencs a Catalunya.