Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els Bombers de la Generalitat recorden els consells de seguretat per a boletaires

Els Bombers de la Generalitat recorden els consells de seguretat per a boletaires

L’any passat es va realitzar 48 serveis per buscar boletaires, mentre que enguany se n'ha fet 17. Aquest dimecres mateix ha estat rescatat un aficionat que s'havia perdut a Alàs i Cerc
Consells per a boletaires
20/10/2016 11:20

El director dels Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, juntament amb el cap de Regió d’Emergències Centre dels Bombers de la Generalitat, Francesc Boya, i del cap de Parc de Berga, Vicenç Vegas, han presentat aquest dimecres la Campanya de Seguretat per a Boletaires (#seguretatboletaires) a les instal·lacions del Parc de Bombers de Berga.

En roda de premsa s'ha destacat que d’entre els serveis al medi natural, la recerca de persones perdudes ha mostrat un increment notable en els darrers anys, pel fet que la pràctica de buscar bolets s’ha popularitzat entre la població. En aquest sentit, s'ha informat que l’any passat es van fer 383 serveis per recerques, dels quals 48 eren boletaires, i enguany ja s'han dut a terme 290 recerques de persones, de les quals 17 eren boletaires.

Des del cos de Bombers s'ha posat èmfasi en la importància de prendre mesures de seguretat a l'hora de realitzar activitats al medi natural, i en especial anar a buscar bolets, ja que sovint en aquest àmbit els afectats són persones grans d'entre 60 i 80 anys.

Prop d'una vintena de salvaments els darrers deu dies

De fet, els darrers deu dies, tot coincidint amb la reactivació de la temporada, els Bombers ja han hagut de realitzar prop d'una vintena de salvaments de boletaires a les comarques de muntanya, especialment al Berguedà (7) i al Ripollès (5). I aquest dimecres mateix, s'ha trobat un aficionat que s'havia perdut al terme municipal d'Alàs i Cerc. Els fets es van produir cap a 2/4 de 6 de la tarda. L'home va ser localitzat sa i estalvi al cap de mitja hora.

Tot plegat coincideix a grans trets amb les comarques on l’any passat també es va buscar més boletaires: Alt Urgell (9), Ripollès (7) i Berguedà (6). És l'àrea geogràfica on es concentra més activitat de persones que surten a buscar bolets.

Tot i que la calor intensa i la sequera d’aquest estiu ha fet que la temporada de bolets a Catalunya comenci més tard i sigui més escassa, les pluges abundants de la setmana passada preveuen una millora en la producció de fongs als boscos catalans. És per això que la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, insisteix en la importància de prendre mesures de seguretat a l’hora de realitzar activitats al medi natural i, en especial, a l'hora d'anar a buscar bolets, incidint en el col·lectiu de persones grans. Malgrat que el perfil de boletaires perduts comprèn totes les edats, la majoria oscil·len entre els 60 i 80 anys.

Consells

Tant el desconeixement de la zona i del terreny, com les condicions meteorològiques adverses (especialment la boira), són els motius principals pels quals les persones que van a buscar bolets poden desorientar-se. A més, si bé es tracta d’una activitat que es fa en grup, un cop al lloc, la gent acostuma a separar-se i, si no es coneix la zona, és fàcil perdre's.

Per evitar riscos, els Bombers recomanen fer una planificació prèvia de l'activitat, dur l’equipament adequat i garantir-se l’orientació al bosc.