Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els Bombers demanen extremar les precaucions a l'hora d'anar a buscar bolets

Els Bombers demanen extremar les precaucions a l'hora d'anar a buscar bolets

Quan tot just ha començat la temporada ja s'ha rebut 20 avisos de boletaires perduts La major part de les recerques tenen lloc a les comarques de muntanya pel desconeixement de la zona o les condicions metereològiques
Joval - Martínez - Campanya Boletaires
28/09/2009 14:02

Els Bombers de la Generalitat demanen extremar les precaucions a l’hora d’anar a buscar bolets. Quan tot just comença la temporada ja han rebut 20 avisos per boletaires perduts en zones de muntanya, que han suposat onze recerques: 3 a l'Alt Urgell; 2 al Berguedà, la Cerdanya i el Ripollès; i 1a l'Alta Ribagorça i al Solsonès. El coneixement del territori, l’adequació de l’equipament o la informació prèvia sobre les condicions metereològiques, són alguns dels consells de prevenció que es dóna des d'Interior per a totes aquelles persones que decideixin anar a la muntanya.

El director territorial del departament d’Interior a l’Alt Pirineu i Aran, Àngel Joval, afirma que la crida que es fa a la ciutadania vol "prevenir riscos". És per aquest motiu que també s'ha editat 20.000 fullets amb mesures de seguretat que cal tenir en compte quan es va a la muntanya. Aquestes recomanacions s'han presentat avui en roda de premsa, amb la presència també del cap d'àrea d'operacions de la regió d'Emergències de Lleida, Eduard Martínez.

Durant l'any 2008 van realitzar-se 66 actuacions de rescat i, d'aquestes, 13 es van concentrar al mes de setembre. Segons el departament d'Interior, "la major part de les recerques tenen lloc a les comarques de muntanya, sobretot al Ripollès, l’Alt Urgell i el Berguedà, sovint pel desconeixement de la zona i el terreny o bé les condicions metereològiques adverses (especialment la boira)".

"Si bé anar a buscar bolets és una activitat que es fa en grup, un cop al lloc, la gent acostuma a separar-se i, si no es coneix la zona, és fàcil desorientar-se. Tot i que el perfil de boletaires perduts comprèn totes les edats, és sobretot la gent gran qui pot tenir més facilitat per desorientar-se o lesionar-se", han destacat.

D’altra banda, des d’Interior es recomana els boletaires portar sempre el mòbil, avisar la família de la ubicació i buscar punts de referència. També cal vestir-se amb roba llampant per evitar incidents amb els caçadors, ja que ha començat la temporada de caça.

El telèfon d'emergència dels Bombers és el 112. Aquesta trucada es pot fer des de qualsevol companyia, sense cap targeta SIM del mòbil, sense tenir saldo i, fins i tot, amb el teclat bloquejat.