Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els Bombers esperen donar per estabilitzat aquest dimecres el foc de la Guingueta d'Àneu

Els Bombers esperen donar per estabilitzat aquest dimecres el foc de la Guingueta d'Àneu

L'incendi, que podria haver causat un llamp, ja ha afectat 440 hectàrees de pastures, segons dades del cos d'Agents Rurals
La causa del foc podria ser un llamp (Foto: Agents Rurals)
01/11/2016 21:15

Els Bombers de la Generalitat s’han retirat aquest diumenge de l’incendi que crema des de divendres una zona de pastures d’alta muntanya pertanyent al municipi de la Guingueta d’Àneu, al Pallars Sobirà.  Al llarg del dia han treballat en el foc una cinquantena de Bombers de la Generalitat, que han hagut de ser helitransportats atesa la dificultat d’accés, i cinc mitjans aeris, entre els que hi havia tres helicòpters i dos avions de vigilància i atac (AVA).

La feina dels Bombers ha consistit en el treball amb eines manuals i en l’ús del foc tècnic, tot i el suport de l’aigua. A més dels Bombers de la Generalitat, tres unitats i un helicòpter del cos Agents Rurals han donat suport en les tasques d’extinció. Així mateix, estava prevista la incorporació de una unitat de les BRIF provinents d’Osca, però no s’ha pogut enlairar a causa de les condicions meteorològiques, ja que hi havia una boira persistent a la zona.

L'objectiu ha estat confinar el foc a la vall de Cerbi i que no quedessin afectades d’altres valls d’Àneu. El flanc dret tenia dues llengües de foc actives, però encaixonades en tarteres; mentre que l’esquerre, amb tres punts de foc, baixava cap a la tartera de la Travessa. S’ha aconseguit controlar-lo i, malgrat que encara queden punts actius al perímetre (que té més de 14 quilòmetres), es preveu que l'incendi pugui quedar estabilitzat demà, si les condicions són favorables. Així, al matí està prevista la incorporació dels mitjans aeris per dur el personal fins la zona i continuar treballant per assegurar tot el perímetre i evitar revifalles.

Més de 440 hectàrees cremades

Segons les darreres dades provisionals facilitades pel cos d’Agents Rurals, l’incendi ha cremat 440 hectàrees de pastures i matollar, parcialment pertanyents al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Recordem que l’incendi es troba lluny de nuclis de població o d’explotacions agrícoles o ramaderes i, per tant, no ha estat necessari fer cap desallotjament preventiu.

Aquests focs de pastura són habituals en zones alta muntanya. El més comú és que es produeixin entre els mesos de gener i març, encara que la meteorologia d’enguany, amb poca pluja a l’estiu, ha provocat que la vegetació estigui més seca. S'especula que la causa del foc ha estat un llamp.