Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els cellers del Pallars Jussà impulsen la presència dels seus vins en comerços i restaurants de la comarca

Els cellers del Pallars Jussà impulsen la presència dels seus vins en comerços i restaurants de la comarca

El sector ha endegat el seminari Dilluns de Vi, amb el qual donen a conèixer el producte a nivell local. Els darrers anys s'ha reactivat el sector, afavorit ara pel canvi climàtic i la qualitat del terreny
Visita guiada a les vinyes del Celler Sauvella, a Orcau (Foto: ACN)
15/01/2019 12:40

Els vins del Pallars Jussà volen tenir més presència als comerços i restaurants de la seva mateixa comarca. Per això, han posat en marxa el seminari Dilluns de Vi, inclòs dins del programa 'Al teu gust, aliments del Pallars', que vol donar a conèixer aquests cellers a nivell de quilòmetre zero.

Aquest dilluns s'ha realitzat la tercera sessió, d'un total de quatre que van començar al mes de novembre. Anna Ritz, regidora de promoció econòmica de l'Ajuntament de Tremp, ha explicat a l'ACN que amb aquesta acció es pretén "que el sector es conegui entre ell, fidelitzar clients i millorar les eines que restauradors i comerços tenen a l'hora d'explicar els vins". Cada seminari planteja un recorregut pels diferents cellers del Pallars, als que se sumen també altres empreses com una de cervesa o una de licors. En aquesta tercera edició del seminari s'ha visitat el Celler Vidavins, el Celler Sauvella i el Castell d'Encús.

El Pallars, i molt especialment la Conca de Tremp, ha estat històricament una terra de vins. La tradició, com a d'altres zones del Pirineu, va quedar arrasada de cop per la irrupció de la fil·loxera i va quasi desaparèixer amb la mecanització del camp. Al llarg del segle XX la vinya es va substituint per altres cultius. Però al començament del segle XXI, i afavorit pel canvi climàtic, aquest conreu s'ha revitalitzat i en només una dècada l'extensió de vinya a la comarca s'ha doblat. A més a més, ara ja no es limita a la Conca de Tremp sinó que arriba a d'altres zones del Pallars.

Avui el territori pallarès es troba en un moment d'ebullició vitivinícola, amb una explosió de petits cellers liderats per joves molt formats que han fet una aposta per la qualitat i pels dos elements que donen singularitat a la seva oferta: la varietat tèrmica, provocada per l'altitud, i un terreny únic en termes geològics i paleontològics. Així, la cultura del vi ha tornat al Pallars i es vol que es converteixi en el complement ideal per a la reconeguda gastronomia pirinenca.