Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els centres educatius de la Seu d'Urgell, a l'expectativa de la possible reobertura amb la fase 2

Els centres educatius de la Seu d'Urgell, a l'expectativa de la possible reobertura amb la fase 2

El sector demana al Departament d'Educació que els detalli què podran o no podran fer. Entre les prioritats hi ha que puguin tornar a les aules els alumnes que ho necessiten per conciliació amb la feina dels progenitors o bé per a reforç formatiu

Interior de l'Institut Joan Brudieu (Foto: arxiu)
Interior de l'Institut Joan Brudieu (Foto: arxiu)
20/05/2020 15:20

Els centres educatius de la Seu d'Urgell estan demanant aquests dies informació sobre quin ha de ser el seu funcionament a partir de l'entrada a la fase 2 de desescalada, que entre d'altres coses contempla la reobertura d'equipaments escolars. Si prospera la proposta feta pel Departament de Salut del Govern català, la regió de l'Alt Pirineu i Aran ja entrarà en aquesta nova etapa a partir de dilluns vinent, dia 25.

La regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de la Seu, Núria Tomàs, ha explicat que tant des del consistori com des dels centres formatius estan esperant directrius més concretes que els pugui facilitar aquests dies la Generalitat, de cara a poder estar preparats si es confirma que es pugui tornar a rebre alumnes o que fins i tot esdevingui obligatori en alguns casos.

En declaracions a RàdioSeu, Tomàs recorda que el que especifica en principi el redactat de la fase 2 és que les escoles podran reobrir les instal·lacions, però recorda que això ara mateix genera "incertesa" perquè no tenen molt clar què implica això. Per això, han demanat que el Departament d'Ensenyament els aclareixi què es podrà fer i què no. En tot cas, des de l'àmbit educatiu local preveuen que aquesta fase serà de "serveis mínims" i adreçada especialment a famílies en què els progenitors han d'anar a treballar sense excepció i, per tant, necessiten que els seus fills puguin tornar a anar a l'escola en l'horari habitual.

A banda d'aquestes famílies per a les quals és important que els recintes educatius reobrin, Núria Tomàs també ha apuntat que la recuperació gradual de les classes presencials pot ser especialment útil per a alumnes de cursos com ara 4t d'ESO i 2n de Batxillerat, que marquen un final de cicle i per tant l'obtenció d'un títol. S'estudia que aquests estudiants puguin, com a mínim, rebre classes de reforç a les aules. Finalment, els centres també estan pendents de si els caldrà obrir d'altres dependències.

Educació avança que hi haurà "assistència voluntària" d'alumnes

Precisament amb relació a aquests dubtes, aquest dimecres al migdia el Departament d'Educació ha avançat que els centres educatius que entrin a la fase 2 podran "obrir amb assistència voluntària dels alumnes". El pla d'obertura de centres previst per la conselleria, al qual ha tingut accés l'ACN, estableix que l'aplicació "s'ha d'adequar a la progressivitat de l'arribada de la fase 2 a cada territori" i hi afegeix que, en tot cas, els que ho puguin fer dilluns vinent -Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu i Aran- hauran de preparar l'obertura per a l'1 de juny. Una data en què, paral·lelament, també podrien entrar a la fase 2 les regions que aquesta setmana han passat a la fase 1, com són Lleida, la Catalunya Central i Girona.

En aquest sentit, Educació vol transmetre un missatge de tranquil·litat als centres i remarca que aquesta reobertura es farà "sempre a partir d'una gradualitat en l'inici d'activitats". No es podran superar els grups de 13 alumnes a primària i de 15 a secundària.

D'altra banda, les escoles i instituts hauran d'elaborar, al llarg del mes de juny, un pla de contingència per al curs 2020-2021, de cara a poder estar ja totalment preparats per afrontar els propers mesos amb totes les garanties de seguretat.

Mostrar formulari de contacte