Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els estudiants de l'Institut Joan Brudieu presenten més d'una cinquantena de treballs de recerca

Els estudiants de l'Institut Joan Brudieu presenten més d'una cinquantena de treballs de recerca

Entre els temes d'enguany hi ha el comerç i la pagesia locals, la diabetis infantil, el franquisme a l'Alt Urgell i un projecte de central hidroelèctrica a Montant de Tost. Els estudis s'han presentat a les aules del centre
Presentació de treballs de recerca de Batxillerat a l'Institut Joan Brudieu
15/01/2020 12:55

L'Institut Joan Brudieu de la Seu d'Urgell ha programat al llarg d'aquest dimecres la presentació dels treballs de recerca elaborats pels alumnes de Primer de Batxillerat aquest curs 2019-2020. Enguany els alumnes, dividits en grups, han elaborat un total de 57 estudis, de temàtiques molt variades, que havien de defensar davant d'un tribunal, si bé l'activitat també és oberta al públic en general.

Les presentacions han començat a 3/4 de 9 del matí i finalitzen a les 2 del migdia. Es fan repartides en set aules i en cinc franges horàries diferents, amb dos grups per hora a cada aula. Un any més, a més a més de temàtiques de caire general, també s'ha donat a conèixer alguns treballs sobre temes locals. Un d'ells analitza com es va viure la dictadura franquista a l'Alt Urgell. Les seves autores, Naiara Vives i Judith Baraut, han explicat a RàdioSeu que es van interessar per aquest tema perquè encara hi ha molts aspectes que no es coneixen d'aquell període a escala local. Per això, van parlar amb persones que havien viscut el franquisme a la comarca i han rebut l'assessorament de l'historiador Pau Chica, expert en aquell període i comissari de l'exposició sobre la Guerra Civil que s'ha pogut veure fins la setmana passada a l'Arxiu Comarcal.

Un altre grup ha presentat un treball sobre la possibilitat de construir una central hidroelèctrica al costat del túnel de Montant de Tost, tot aprofitant la força del cabal del riu Segre en aquell indret. Els autors han explicat que la tria del lloc és que és un dels punts on el riu s'estreny més. D'altres temes de caire local que s'han explicat són el desenvolupament del comerç local, la pluralitat lingüística a la Seu i la pagesia catalana i urgellenca.

A nivell més general, els alumnes han fet treballs sobre temàtiques com ara la diabetis infantil, les neurones mirall, la gestió de residus vacums, la contaminació a casa, el debat entre religió i mitologia, la comparació dels sistemes educatius espanyol i finlandès, els nens sords a les escoles catalanes, el maltractament psicològic en l'àmbit de la parella, la contaminació a casa, la Segona Guerra Mundial a Polònia, l'evolució tàctica del futbol, el bàsquet com a model d'esport en equip, l'edat d'or de la pirateria, les marques blanques i l'explotació laboral a la indústria tèxtil.

La gran majoria de treballs són elaborats en català, si bé també se n'han presentat alguns en castellà i en francès; aquests últims, per part dels alumnes que fan el programa Batxibac, que combina continguts del batxillerat català i del francès.