Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els exemplars d'Estamariu i Bescaran dominen el Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català

Els exemplars d'Estamariu i Bescaran dominen el Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català

El certamen ha comptat amb la participació de totes les explotacions del sector a l'Alt Urgell Els ramaders defensen la qualitat dels cavalls però denuncien l'augment de costos, la reducció d'ajudes i l'especulació amb matèries primeres
Concurs de Cavall Pirinenc Català 2012
29/10/2012 18:08

Les ramaderies d'Estamariu i Bescaran han guanyat la majoria de premis del Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català, que es va celebrar aquest dissabte passat a la Seu d'Urgell.

La finca Glops d'Estamariu ha estat la més guardonada, amb un total de nou premis. Concretament, han guanyat en les categories de terçona, amb Bruixeta; terçó, amb Julio, semental, amb Esquitx, i parella amb Castanya i Carmeta. També han guanyat les medalles de plata en sobrany, parella i semental i el bronze en terçona i parella.

En la categoria de sobranya va guanyar Hostian, de Cal Caborreu de Bescaran, seguida d'exemplars de les ramaderies de Pere Navinés i Joan Solé. En sobrany l'or va ser per a Gallart, de Josep Julià (Turbiàs). Pere Navinés va obtenir el bronze amb el cavall Borneo. D'altra banda, Consol Cases (Bescaran) va rebre la plata de terçones amb Bandera.

Premi per al cavall Messi

La plata en terçó va ser per al cavall anomenat Messi, que pertany a Xavier Casals, de Noves de Segre. D'altra banda, Tro, de l'explotació Salf de Sendes, va ser tercer en sementals.

Des de l'organització, Josep Julià ha valorat l'alta participació dels ramaders de la comarca en el concurs, que alhora serveix per exhibir els animals a la Seu. Amb tot, consideren que a l'esdeveniment li falta més assistència de públic per part dels veïns.

Els ramaders matisen que la cria de cavalls només és negoci en part i que també depèn de la vocació dels ramaders, ja que la crisi també els afecta en forma de menys ajudes. Pere Cases, tècnic de l'associació FECAPI, ha detallat que a l'Alt Urgell hi ha unes 10 explotacions dedicades al cavall pirinenc català, amb 47 caps de bestiar d'alta qualitat. Tots han estat presents al concurs.

Cases ha aprofitat per denunciar l'actual especulació financera amb matèries primeres com el cereal, que els perjudica greument amb un augment de costos.

 

 

Resultats Complets:

SOBRANYA

1 HOSTIAN (CAL CABORREU, BESCARAN) 90
2 SOFIANA (PERE NAVINES, ESTAMARIU) 85
3 BLANCA (JOAN SOLE, BESCARAN) 84


SOBRANY
1 GALLART (JOSEP JULIA, TURBIÀS) 94
2 BARTON (GLOPS, ESTAMARIU) 87
3 BORNEO (PERE NAVINÉS, ESTAMARIU) 83

TERÇONA

1 BRUIXETA (GLOPS, ESTAMARIU) 94
2 BANDERA (CONSOL CASES CAUBA, BESCARAN) 87
3 MARQUESA (GLOPS ESTAMARIU) 86

TERÇÓ
1 JULIO (GLOPS, ESTAMARIU) 96
2 MESSI (XAVIER CASALS, NOVES DE SEGRE) 93
3 JAVIER (CAL CABOREU, BESCARAN) 88

EQUA I POLTRE - PARELLA
1 CASTANYA-CARMETA (GLOPS, ESTAMARIU) 94
2 LAMBADA 30- BILMA (GLOPS, ESTAMARIU) 93
3 REBORBONIDA-BISONTE (GLOPS, ESTAMARIU) 86

CAVALL-SEMENTAL
1 ESQUITX (GLOPS, ESTAMARIU) 95
2 POLIT (GLOPS, ESTAMARIU) 92
3 TRÒ (SALF SL, SENDES) 57