Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els fallaires de la Pobla de Segur aproven la incorporació de dones a la baixada

Els fallaires de la Pobla de Segur aproven la incorporació de dones a la baixada

L'entitat ha donat el vistiplau a la petició de dues joves de la vila amb un 75% de vots favorables. Fins ara la participació femenina se centrava a rebre els portadors de les falles a l'entrada del poble
Falles de la Pobla (Ajuntament de la Pobla de Segur)
03/04/2018 19:40

La baixada de falles de la Pobla de Segur tindrà per primera vegada, el 17 de juny vinent, presència de dones. Així s'ha aprovat per majoria a l'assemblea extraordinària de l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles que organitza la festa, que ha debatut i votat la proposta que van fer dues sòcies de 18 anys.

La tradició de la Pobla té una característica que la fa peculiar respecte les altres baixades de falles del Pirineu, i és que les pubilles esperen els fallaires quan baixen de la muntanya a l'entrada del poble i fan junts l'última part del recorregut fins a la plaça de la Pedrera on llancen les teies a la foguera. A la resta de festes del foc de l'Alta Ribagorça i els Pallars fa anys que la presència femenina està normalitzada, tot i que en poblacions com Taüll, on van baixar dones per primera vegada el 2008, la seva incorporació a la festa no va estar exempta de polèmica.

De fet, a la Pobla la petició va generar controvèrsia inicialment. Per això, l'assemblea extraordinària es va fer a porta tancada i sense permetre la presència de mitjans de comunicació. Malgrat tot, els assistents han destacat que els debats van ser respectuosos, constructius i sense crispació. En una carta adreçada als socis, les joves reivindicaven poder construir una falla i carregar-la encesa igual com ho poden fer els nois, en considerar que "les tradicions han d'evolucionar tal com evoluciona la societat i s'han d'anar adaptant a les noves circumstàncies que sorgeixen al llarg dels anys, ja que, si no, acaben molt desvinculades de la població i al llarg del temps la gent ja no s'hi sent identificada". Insisteixen que "el fet que una noia porti falla no suposa un canvi en l'essència de la festa".

Amb un 27,55% de participació (123 dels 447 socis de l'entitat), a la pregunta que si s'acceptava l'admissió de dones a la baixada de falles, hi va haver 90 vots a favor, 32 en contra i un en blanc. També es va preguntar sobre si el rol de les pubilles l'hauria de poder fer qualsevol persona, i el resultat va ser favorable però amb menys consens: 66 vots a favor, 58 en contra i un en blanc. En tot cas, tal com destaquen des de la junta, "a partir d'ara, a les falles de la Pobla de Segur, tant homes com dones podran exercir el rol que més els convingui, sense alterar l'estructura de la festa, que demana que les parelles estiguin formades per una persona vestida de fallaire i una de pubilla". El vicepresident de l'entitat, David Garin, ha comentat que a partir d'ara "s'obre la baixada a tothom qui hi vulgui participar però treballarem perquè l'estètica de la festa no variï i la desfilada sigui el més bonica possible". També ha admès que "ens ha sorprès l'enrenou que ha generat aquesta proposta però al final s'ha votat i el que hem de fer és que tothom se senti la festa com a pròpia i ningú se senti discriminat".

Un cop conegut el resultat de la votació, una de les impulsores, Clàudia Plana, va afirmar a l'ACN que estan "molt contentes" i creu que "aquests petits canvis que al principi poden fer molta por s'han d'assumir de la manera més natural possible perquè serveixen per millorar, cohesionar el poble i fer la festa més gran, ja que permeten que tothom s'hi senti còmode". La seva companya de reivindicació, la Violeta Font, hi ha afegit que han volgut "trencar" amb el paper que tradicionalment han tingut les noies a la festa.

La primera del calendari

La baixada de falles a la Pobla, que es remunta als anys 50 del segle passat, és la primera que obre el calendari d'aquesta tradició ancestral al Pirineu. La festa se celebra dies abans de la revetlla de Sant Joan, el 17 de juny, en honor de la Verge de Ribera. El descens comença a la muntanya de Santa Magdalena i acaba a la plaça de la Pedrera, on es llancen les teies a la foguera. La falla que crema és de pi sec, de soques caigudes de la reserva de Boumort. I la fusta es modela, i s'aferra amb claus, grampillons i fil ferro a la branca d'avellaner. A la baixada de l'any passat hi van participar uns 160 joves, entre fallaires i pubilles.

L'1 de desembre de 2015 les Falles del Pirineu van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La candidatura la van presentar 63 pobles de Catalunya, Andorra i Occitània, entre els quals hi havia la Pobla de Segur.