Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els funcionaris d'Andorra decideixen fer vaga aquest dijous i divendres

Els funcionaris d'Andorra decideixen fer vaga aquest dijous i divendres

La darrera reunió de negociació, sobre la reforma de la Llei de la Funció Pública, entre els sindicats i el govern del principat acaba sense acord
Salutació entre els representants del Govern i dels sindicats prèvia a la reunió entre ambdues parts
13/03/2018 12:45

Els treballadors públics d'Andorra han decidit fer vaga aquest dijous i divendres després que la reunió entre els sindicats i el govern del principat sobre la reforma de la Llei de la Funció Pública d'aquest dilluns hagi acabat sense acord. Les principals discrepàncies entre totes dues parts estan, segons han explicat els representants dels funcionaris a l'Agència de Notícies Andorrana (ANA), en la proposta de reduir la jornada laboral a 35 hores setmanals o en el pagament de la totalitat del sou a aquelles persones que hagin de canviar el lloc de treball per malaltia laboral, entre d'altres. De cara a la primera jornada de vaga s'han convocat diferents mobilitzacions. Aquestes començaran a primera hora del matí a les portes dels centres educatius i es desplaçaran després cap al pas fronterer amb Catalunya, per continuar al migdia davant la seu de l'executiu andorrà i la plaça del Consell General.

Tot i que l'executiu andorrà i els sindicats s'han assegut a parlar en diverses ocasions durant les darreres setmanes, els representants dels treballadors van formalitzar preventivament fa uns dies el perllongament del preavís de vaga -que acabava el 19 de març- fins al proper 20 d'abril. Aquest dilluns s'han reunit per darrer cop i la trobada ha finalitzat sense acord, amb la qual cosa han anunciat les primeres aturades per aquest dijous i divendres, amb un marge d'antelació de poc més de 48 hores tal i com estava previst.

Les principals reivindicacions dels sindicats per desconvocar la vaga són la reducció de la jornada laboral a les 35 hores setmanals, mantenir el 100 per cent del salari a les persones que han de canviar el lloc de treball per malaltia laboral, aplicar mesures correctores a la norma actual per a què tots els treballadors puguin arribar al màxim de qualificació al final de la carrera i que les vacances escolars dels mestres constin a la Llei de la Funció Pública i no a la del cos docent.

Un dels portaveus dels sindicats, Gabriel Ubach, ha explicat que dels 21 punts de negociació que s'han portat a la taula, l'executiu d'Andorra n'hauria acceptat entre tres i quatre, segons informa l'ANA. També ha destacat que els representants dels treballadors hauran d'avaluar "si poden complir o no" els serveis mínims. En aquest sentit, el govern del principat va proposar fa tres setmanes que es situessin en el 15 per cent, tret dels serveis "essencials" on defensava augmentar-los, amb la qual cosa des dels sindicats van calcular que aquests rondarien el 25 per cent.

Per la seva banda, la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, ha lamentat la manca d'acord i ha remarcat, segons l'ANA, que hi ha hagut dotze propostes d’acord i set punts sobre els quals no n’hi ha hagut. D’aquesta manera, ha concretat que l’executiu havia acceptat que els sindicats fossin als comitès de selecció i de gestió i organització, una flexibilització horària mantenint les hores actuals, fer un màxim d’hores, l’adaptació del lloc de treball amb el 80% del salari i unes mesures correctores amb impacte econòmic de 50 milions a 25 anys.

Els desacords, segons Descarrega, han estat en els triennis, les 35 hores i la reforma laboral. La titular de Funció Pública ha justificat que hi ha “concessions i límits econòmics que no es poden sobrepassar”. Un cop tancades les negociacions el text legislatiu s’enviarà a tràmit parlamentari tal com està i les possibles reformes que s’hi puguin fer s’articularan a través d’esmenes. Sobre els serveis mínims, la ministra ha dit que “correspon al Govern determinar-los” i ha afegit que l'executiu vetllarà pel seu compliment.