Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els Grups d'Acció Local defensen al Parlament la utilitat dels ajuts Leader

Els Grups d'Acció Local defensen al Parlament la utilitat dels ajuts Leader

Els ens, entre els quals hi ha el de l'Alt Urgell-Cerdanya, rebutgen una proposta de llei que planteja retallar aquestes partides destinades a la creació d'activitat econòmica en nuclis rurals
29/06/2017 11:05

Els Grups d'Acció Local (GAL) encarregats de gestionar i marcar les línies directives dels ajuts Leader, han començat una campanya per tal de donar a conèixer la tasca que realitzen en nuclis aïllats i perquè no tiri endavant una proposició de llei que demana la reducció dels ajuts que es destinen a aquest programa.

En el marc d'aquesta campanya, sota el títol de 'Per a un desenvolupament rural sostenible, integral i integrador", l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) ha presentat aquest dimecres la feina que desenvolupen i el resultat dels ajuts Leader al territori.

La proposició de llei, promoguda per Unió de Pagesos i que van presentar al Parlament per tots els grups de l'oposició (C's, PSC, CSQEP i PP), demana en el seu punt 4.2 establir "els mínims marcats per la Unió Europea en la dotació dels ajuts Leader", cosa que comporta retallar els ajuts que es donen actualment, la dotació dels quals de fet ja ha retrocedit els darrers anys. Un fet que des dels grups que gestionen el Leader consideren preocupant i contrari a l'equilibri territorial. Per això, volen exposar els seus arguments a aquests grups parlamentaris perquè entenguin millor la realitat d'aquestes zones rurals i facin marxa enrere.

Inversió de 175,8 milions i 1.700 llocs de treball en el període 2007-2013

En aquest sentit, el col·lectiu recorda que en l'anterior període de programació del Leader (2007-2013), es van aprovar 1.620 projectes que van suposar una inversió de 175,8 milions d'euros a través d'ajuts. Aquest fet va suposar la creació de 565 noves empreses i la creació de gairebé 1.700 llocs de treball directes, a més de la consolidació de 8.986 llocs de treball ja existents. En el període actual els ajuts compten amb un pressupost de 46 milions d'euros i es preveu que es presentin un total de 2.775 projectes a tot el territori.

El president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, ha manifestat que "s'ha de conèixer la funció del programa Leader, els seus gestors i els efectes al territori". En el marc de la campanya endegada per l'ARCA, el seu president, Carles Luz, i el gerent, Albert Puigvert, van comparèixer dimarts a la tarda davant la comissió d'agricultura del Parlament per tal de "donar a conèixer i fer valdre" la tasca que desenvolupen en el territori. Està previst que les properes setmanes compareguin també davant les comissions de treball, medi ambient i empresa. A més, l'ARCA es va reunir amb els diferents grups parlamentaris per tal d'explicar-los com els afectaria l'aprovació d'aquesta llei i la consegüent reducció dels diners per ajuts.

La gerent del consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, Mireia Font, Font, ha explicat que després de la compareixença d'aquest dimarts, d'haver parlat amb tots els grups i amb els sindicats promotors de la llei, sembla que la voluntat de tots és que aquesta llei no prosperi. Font ha matisat que "aquesta és la impressió que es té des d'ARCA". En tot cas, Font ha afirmat que "és preocupant el desconeixement que hi ha per part d'alguns parlamentaris de la tasca que fa el Leader" tenint en compte que una part d'aquests han donat inicialment suport a aquesta retallada.

Diversificar l'economia rural

El programa Leader va néixer d'una iniciativa europea nascuda l'any 1991 i que té com a objectiu promoure la diversificació econòmica de les zones rurals i augmentar la qualitat de vida dels seus habitants mitjançant ajuts directes. En el període de programació actual el Leader 2014-2020 Catalunya compta amb 11 grups GAL que representen el 73% del territori, tot englobant 556 municipis i el 10% de la població de Catalunya.

Els GAL són uns ens autònoms, no depenen de cap departament, i estant formats per 331 actors locals d'arreu del territori. D'aquests 141 són públics, com ajuntaments, parcs naturals o universitats, mentre que 191 agents privats, com associacions sectorials i sindicals, organitzacions culturals i socials o centres de formació i recerca. Jesús Fierro ha conclòs que "ara com ara, el programa Leader, és el millor programa que hi ha d'incentivació a noves iniciatives dins el món rural". Per Font "aquesta experiència ens ha fet adonar del poc coneixement que es té del Leader fora del món rural".

  • El president comarcal, Jesús Fierro, i la gerent del GAL, Mireia Font (Foto: ACN)
  • Reunió informativa sobre els ajuts Leader