Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els hospitals catalans han atès 220 persones en els darrers cinc anys per intoxicacions per bolets

Els hospitals catalans han atès 220 persones en els darrers cinc anys per intoxicacions per bolets

La majoria dels casos es produeixen en l’àmbit familiar. S'aconsella consumir únicament aquells bolets que se sap identificar sense cap mena de dubte
Bolets (Foto: Somriures naturals)
14/10/2016 21:10

Durant els darrers cinc anys, s’han notificat a l’Agència de Salut Pública de Catalunya 30 brots (almenys dos casos relacionats en temps i espai) d’intoxicacions per bolets, amb un total de 92 persones afectades, 23 d’hospitalitzades i 3 defuncions. En aquest període, a la xarxa hospitalària es van atendre 220 persones per aquest motiu, de les quals 203 van ser hospitalitzades.

Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie que l’ha produït. Es poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: forts dolors d'estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, prostració total, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma. Els senyals es poden presentar al cap de poca estona d’haver menjat els bolets o passades algunes hores.

Als primers símptomes d'intoxicació, per poc importants que semblin, s'ha d'anar immediatament a un centre sanitari. L'eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb què s'actuï.

La Societat Catalana de Micologia i l’Agència de Salut Pública de Catalunya recorden els consells i donen recomanacions per aprendre a identificar els bolets i evitar les intoxicacions.

Recomanacions per prevenir les intoxicacions:

- Colliu només els bolets d’espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que sapigueu identificar del cert. Davant de qualsevol dubte, no l’agafeu mai i encara menys us el mengeu.

- Rebutgeu els exemplars trencats, els que ja s’han començat a descompondre o els que estiguin florits, amarats d’aigua o s’hagin gelat durant la nit.

- Cal tenir en compte que, després de la pluja, es poden descolorir o, contràriament, poden estar massa acolorits pel fet d’haver absorbit humitat. També poden haver perdut part de l’ornamentació i això us podria confondre.

- Transporteu-los en un cistell rígid i airejat per evitar-ne la fermentació.

- Conserveu-los preferentment al frigorífic.

- Consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s’alteren ràpidament, i amb moderació, preferentment, com a acompanyament.

- Millor consumiu-los cuits, ja que alguns bolets són comestibles quan s’han cuinat i, en canvi, poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuits.