Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els hotels del Pirineu registren els percentatges d'activitat més alts de Catalunya aquest estiu

Els hotels del Pirineu registren els percentatges d'activitat més alts de Catalunya aquest estiu

Tot i el descens de turistes a tot el país, a les comarques pirinenques han reobert quasi tots els establiments, que a l'agost s'han apropat al 50% d'ocupació. A l'altre extrem, Barcelona s'ha quedat en menys del 25%, amb una reducció de més de 82 punts respecte de l'any passat
La Seu d'Urgell, amb el Cadí al fons
14/09/2020 20:20

L'Alt Pirineu és una de les regions catalanes que ha registrat una millor ocupació hotelera aquest estiu, segons el balanç que ha presentat aquest dilluns la Direcció General de Turisme de la Generalitat.

Tot i que, com a la resta del país, les xifres han quedat molt per sota de les de l'any passat a causa de la pandèmia del coronavirus i de les noves mesures de prevenció, al juliol els establiments del Pirineu i el Prepirineu van obtenir en conjunt una ocupació del 31,5% de les places disponibles. Una xifra que a l'agost va pujar fins a arribar al 48,3%. La reducció respecte dels mateixos mesos de 2019 és del 27,2%. Tot i aquesta dada comparativa, que ja es preveia que fos negativa, des de Turisme destaquen que el Pirineu és la zona que ha aconseguit amortir millor l'impacte del coronavirus, tal com ho demostra el fet que aquests mesos han tornat a estar obertes quasi totes les places hoteleres de la regió; concretament, un 93% al juliol i un 96% a l'agost.

Pel que fa a la Val d'Aran, a l'agost el nombre de places hoteleres ofertes ha estat inferior i s'ha quedat per sota del 85%, tot i que el percentatge de places ocupades d'aquests allotjaments oberts ha estat superior al de la resta del Pirineu i ha arribat al 52,6%. L'informe no aporta dades sobre el balanç de l'Aran al juliol.

Mitjanes al voltant del 40% a la Costa Brava i del 20% a la plana de Lleida

Pel que fa a d'altres regions properes, a les Terres de Lleida l'ocupació ha estat molt més baixa, en bona part a causa dels rebrots i el confinament que van afectar la zona al juliol, quan es van quedar amb un percentatge de només un 19,3%. A l'agost la situació va millorar, però la dada no va passar del 25%, en un context en què més del 80% d'establiments de la plana de Lleida ja havien reobert. A la Costa Brava i al conjunt de l'àrea de Girona, el juliol el van tancar amb un 36% d'ocupació mitjana i a l'agost van arribar al 43%, amb més del 90% d'hotels oberts al llarg de tots dos mesos.

La pitjor situació d'aquest estiu, però, s'ha viscut a la ciutat de Barcelona, que ha estat la zona més perjudicada per la forta davallada del turisme estranger, el qual ha esquivat els destins amb més densitat d'habitants en l'actual context de pandèmia. Concretament, l'ocupació hotelera a la capital catalana ha estat de només un 24%, tant al juliol com a l'agost. A més a més, també és el destí turístic català on menys hotels han reobert (només un 63% del total de places), cosa que significa que l'ocupació real ha estat encara més baixa: del 15% al juliol, i del 19% a l'agost. La Direcció General de Turisme calcula que la davallada de les pernoctacions a Barcelona respecte de l'estiu passat ha arribat a ser de més del 82%.

Finalment, a la Costa Daurada, hi ha hagut una ocupació mitjana del 32% al juliol i del 46% a l'agost, amb més del 80% d'establiments ja reoberts. Una situació semblant s'ha viscut a les Terres de l'Ebre, que amb el mateix percentatge d'hotels en funcionalment van tancar el juliol al 30%; i a l'agost van arribar a superar el 50%, una de les millors dades d'aquest mes passat a tot Catalunya, en la línia del que ha passat amb el Pirineu.

Turistes del país i aposta per cases rurals i càmpings

A nivell general, pel que fa a l'origen dels visitants, s'ha confirmat el predomini del turisme intern tal com ja es preveia, a causa de les reticències de molts turistes d'altres països a venir a Catalunya en el context sanitari actual. Concretament, al juliol els habitants de Catalunya mateix van representar el 56% de les pernoctacions, i a l'agost van arribar a englobar el 61,5%. Unes xifres molt superiors a les dels anys anteriors. Per exemple, al 2019 van representar un 23% al juliol i un 27% a l'agost, en bona part per la gran presència d'estrangers a Barcelona i als altres destins del litoral.

De la seva part, els visitants de la resta de l'Estat espanyol han representat només un 14% del total al juliol i un 16% a l'agost. Uns percentatges propers als de França, ha aportat més d'un 11% del total, seguida dels Països Baixos (amb prop d'un 6%) i de Bèlgica i Alemanya, amb un 2,5% cadascun.

Quant al tipus d'allotjament, el turisme rural ha estat el que ha tingut millor comportament, amb una ocupació mitjana del 45% al conjunt de Catalunya, seguit de prop pels càmpings (42%), mentre que els hotels han estat de mitjana al 32% sumant totes les regions turístiques catalanes.