Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els instituts de la Seu d'Urgell comencen a distribuir ordinadors portàtils als seus alumnes

Els instituts de la Seu d'Urgell comencen a distribuir ordinadors portàtils als seus alumnes

L'objectiu és ajudar a millorar les competències digitals i garantir el seguiment de les classes en cas que s'hagin de fer per via telemàtica. Els dispositius es presten als alumnes i se'n fa seguiment per assegurar-ne el bon ús
Institut Joan Brudieu de la Seu d'Urgell
23/02/2021 12:20

Els dos centres públics de secundària de la Seu d'Urgell -l'Institut Joan Brudieu i l'Institut La Valira- comencen a distribuir ordinadors portàtils als seus alumnes. L'objectiu és ajudar a millorar les competències digitals i també garantir plenament el desenvolupament de les classes davant possibles situacions de confinament com les que s'han viscut des de l'inici de la pandèmia del coronavirus.

En el cas de l'Institut Joan Brudieu, la direcció del centre ha tramès una carta a les famílies en què s'hi detalla que aquesta acció està contemplada en el Pla d'Educació Digital de Catalunya 2020-2023, el qual s'ha marcat la prioritat d'"assegurar la connectivitat dels centres educatius i proporcionar els equipaments necessaris a alumnes i docents". Fins ara, de fet, el centre urgellenc ja recomanava a tots els seus alumnes que disposin d'un ordinador portàtil propi amb unes prestacions mínimes per poder fer els treballs i connectar-se. Ara, al llarg d'aquest curs 2020-2021, tots els centres públics estan rebent directament dispositius facilitats pel Departament d'Educació. Això inclou l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat, cicles formatius de Grau Mitjà i, en el cas de la Seu, també l’alumnat de 1r i 2n d’ESO i els cicles formatius de Grau Superior en aquells casos d'alumnes que s'ha constatat que no en tenen a casa seva.

La regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de la Seu, Núria Tomàs, ha explicat a RàdioSeu que amb la pandèmia es van posar de manifest els problemes de connectivitat als centres educatius públics i per això es va activar aquest pla de distribució de dispositius portàtils. Tot i que la mesura no es va poder aplicar a l'inici del curs, Tomàs es felicita que des d'ara tots els alumnes que el necessitin ja en tinguin un a l'abast.

En règim de cessió i per a aprenentatge

Els ordinadors portàtils de què disposen des d'ara els instituts es posen a disposició dels alumnes, en règim de cessió i amb la condició que es destinin estrictament a l'ús necessari per a l'aprenentatge, tot complementant si s'escau l'ordinador propi en els estudiants que ja en tenen. Es tracta de portàtils de la marca Lenovo, model 300e, tàctil d’11,6 polsades, amb RAM i disc dur de 8/128 GB i sistema Windows.

Cada exemplar cedit estarà vinculat a un sol alumne al llarg de, com a mínim, un curs escolar, i se'n farà seguiment per garantir que se'n fa un ús responsable, com també que el beneficiari el manté en bon estat. Al final del curs, la direcció del centre decidirà en cada cas si continua o no amb la cessió, en funció de si l'aparell s'ha fet servir correctament.

Identificador digital

Al respecte, des dels centres educatius posen l'accent en el fet que els ordinadors que se cedeixen no són propietat de l'alumne, sinó que són prestats. L'accés és mitjançant usuari i contrasenya personal. A més a més, per poder garantir-ne la seguretat informàtica i gestionar-ne la cessió, s'ha generat un identificador digital (IDI) per a cada alumne, relacionat amb el Registre d'Alumnes de Catalunya (RALC). La gestió dels usuaris i contrasenyes es realitzarà des de l’Institut mitjançant una aplicació determinada. Així, en cas d’oblit o pèrdua, el centre pot restablir el servei, de manera que l’alumne pugui tornar a accedir al seu dispositiu.