Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els marxants del mercat de la Seu volen treballar els dies festius

Els marxants del mercat de la Seu volen treballar els dies festius

Demanen millores en horaris i promoció per poder mantenir l'activitat
20/12/2007 10:50

Els marxants que assisteixen cada dimarts i dissabte al mercat de la Seu d'Urgell han expressat el seu disgust pel desacord amb l'ajuntament alturgellenc de no poder muntar parada en dies festius encara que caiguin en dies de mercat. En canvi, sí que es permet obrir als negocis amb establiment. Els marxants creuen oportú potenciar i promocionar el mercat com un servei que es dóna al municipi pirinenc per revitalitzar el centre històric. A més, els venedors ambulants han notat una davallada en les vendes des del novembre d'aquest any, segons l'opinió general, per la manca de capacitat econòmica dels clients.

El mercat de la Seu d'Urgell es fa cada dimarts i dissabte. Es tracta de les poques ciutats pirinenques que acull mercat dos dies a la setmana. Segons informa l'Agència Catalana de Notícies, els marxants, que tenen aquest mercat com una referència en les seves vendes, han expressat el seu desacord amb l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per no deixar-los muntar l'establiment en dies festius, tot i que aquests coincideixin amb dimarts o dissabte. En canvi, sí que es permet obrir als establiments comercials. El passat 8 de desembre, dissabte i dia de la Immaculada, els marxants van demanar de muntar parada i des de l'ajuntament no ho van considerar adient.

Una de les marxants, Maria José, ha explicat que 'això els repercuteix negativament, ja que sent festiu hagués anat molt bé per suplir les deficiències en les vendes que tenim normalment'. En canvi, els botiguers sí que van poder obrir.

Una altra problemàtica que es planteja és el trasllat del mercat de la Fira de Sant Ermengol als carrers transversals al Passeig Joan Brudieu. Els comerciants del carrer Canonges han expressat el seu desacord amb desplaçar l'activitat fora del centre històric a zones pràcticament residencials.

Respecte al mercat setmanal, una venedora del carrer Canonges, Maragda Sánchez, ha comentat que 'els dimarts posen moltes parades a la plaça del Mercat i al carrer Canonges molt poques; en canvi els dissabtes fan el contrari'. Segons la comerciant, s'hauria d'arribar a un equilibri entre els dos dies per mantenir l'activitat.

Els venedors ambulants són conscients que en no tenir cap associació que tingui contacte directe amb les institucions els fa molt vulnerables a l'hora de demanar ajudes. Per contra, els botiguers del centre històric, i més concretament els del carrer Canonges, es van reunir fa un mes i mig amb els responsables de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per trobar mesures per reactivar la zona cèntrica de la capital alturgellenca. Segons els comerciants, l'ajuntament es va comprometre a fer un estudi econòmic i social de la zona.

Respecte al funcionament del mercat, el procediment és segons plaça lliure i metre quadrat, igual que en la majoria de municipis. Els marxants més habituals tenen un lloc gairebé fix, mentre que un percentatge mínim canvia segons la disponibilitat de plaça. L'ajuntament distribueix les places segons l'espai disponible i criteri.