Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els Mossos de la Cerdanya resolen el 69% dels casos

Els Mossos de la Cerdanya resolen el 69% dels casos

28/11/2007 10:20

Els Mossos d'Esquadra a la Cerdanya resolen el 69% dels casos que se'ls hi plantegen. Aquesta és la xifra que es va fer pública en el Consell d'Alcaldes d'aquest dilluns a la nit pel cap dels Mossos a la comarca, Manel Batllori, que va explicar el resum de dades de Mossos davant de tots els batlles cerdans. En aquesta explicació es va indicar que el 56% dels fets delictius es produeixen a Puigcerdà, i entre Alp, llívia, i Bellver de Cerdanya es produeixen el 30% dels casos, deixant en molt poca escala els fets que es produeixen a la resta de municipis. Batllori va explicar que l'eficàcia que indica l'estadística es deu a 'un major coneixement de la delinqüència, un bon equip d'investigació i la proximitat del cos envers els ajuntaments i els ciutadans'.

Dos dels delictes més comuns a la comarca són el de maltractaments en la parella i els delictes contra el patrimoni: furts i robatoris. L'altre delicte més habitual són les baralles i delictes contra les persones, en els que també entren amenaces i injúries. Pel que fa a la violència de gènere, els col·lectius que es reparteixen a parts iguals el major nombre de denúncies són els de nacionalitat espanyola i sudamericana, si bé també es donen casos en la resta de nacionalitats nouvingudes, però en una xifra molt inferior. En aquest tipus de delictes s'han produït 52 detencions en el que va d'any, el mateix nombre que en el 2006.

En referència als delictes contra el patrimoni s'ha disminuït en el 2007 respecte al mateix període de l'any anterior. Enguany s'han denunciat 315 delictes d'aquest tipus, mentre que en el 2006 se'n van denunciar 345. Pel que fa als delictes contra les persones s'ha passat de 207 en el 2006 a 215 en el 2007. Batllori atribueix l'augment d'aquests delictes a que 'hi ha menys ocupació que l'any passat i això fa que la gent pugui estar més alterable'.

Pel que fa a les èpoques de l'any en què es detecten més denúncies són l'estiu i els caps de setmana. En les faltes contra el patrimoni urbà hi ha hagut un descens d'aquest tipus de bretolada, sobretot en alguns dels nuclis on s'havia donat més com són Prats i Sansor i Bolvir.

Segons informa l'ACN, en d'altres municipis com per exemple Llívia i Urús els delictes han augmentat. La causa d'aquest augment en el cas de Llívia són els controls d'alcoholèmia que es fan a l'entrada de la vila, i que en alguns casos es consideren com a objecte de delicte penal, a partir d'un barem. L'altre cas, el d'Urús ve pels controls diaris que es fan al peatge del Túnel del Cadí, en què en molts casos s'intercepten substàncies estupefaents o de contraban.