Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els Mossos demanen prevenció als comerços i a la gent gran per fer front a les estafes

Els Mossos demanen prevenció als comerços i a la gent gran per fer front a les estafes

L’engany més habitual a l’Alt Urgell és la revisió fraudulenta del gas o l’electricitat
Bitllets falsos
28/11/2007 19:51

Els Mossos d’Esquadra tenen previst dur a terme les pròximes setmanes un conjunt de xerrades a l’Alt Urgell per sensibilitzar la gent gran sobre el risc d’estafes, i donar a conèixer les recomanacions policials que cal de tenir en compte per evitar enganys. La policia catalana també ha repartit entre els establiments comercials de la Seu fulletons informatius.

El cap de relacions amb la comunitat de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de la Seu d’Urgell, César Isla, ha explicat a RàdioSeu que l’objectiu de la iniciativa és aturar alguns delictes que s’han detectat a la comarca. L’estafa més habitual als municipis alturgellencs és la revisió fraudulenta de domicilis, ja sigui per a la supervisió de la instal.lació elèctrica, o bé per al manteniment del sistema de gas butà. Isla comenta que “hi ha empreses que pugen de l’àrea metropolitana de Barcelona i que fan revisions presumptament legals, però que aprofiten el desconeixement dels padrins al.legant anomalies en les instal.lacions i cobrant preus excessius, d’uns cent cinquanta euros, pel canvi innecessari de peces”. El cap de relacions amb la comunitat de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de la Seu ha afegit que “a vegades, fins i tot canvien el preu del servei en funció de la disponibilitat econòmica de la persona”.

La policia demana la col.laboració ciutadana per eradicar aquest tipus d’estafa. Isla incideix, a més, en el fet que en poblacions petites, la gent gran que viu sola és l’objectiu prioritari dels estafadors. Des de la policia es recomana demanar sempre l’acreditació als instal.ladors dels serveis de llum i electricitat. També es recorda que les revisions del gas propà i del butà s’han de fer cada cinc anys, i que aquestes visites s’avisen normalment quinze dies abans. El preu del servei tècnic és de 50 euros aproximadament.

Altres estafes menys habituals a la Seu i comarca són la de l’estampeta, el número de loteria fals, o l’estafa telefònica, molt difícil de demostrar. A la zona també es té constància d’algun cas de còpia de la banda magnètica de les targetes de crèdit als caixers. Pel que fa als comerços, des dels Mossos d’Esquadra s’ha indicat que tot i que és complicat detectar bitllets falsos, cal ser curós amb els estranys. Els comerços no s’han de deixar enredar amb el canvi. Tampoc s’ha de donar mai dades bancàries personals.