Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els Mossos d'Esquadra, nou membre de la Comissió Internacional de Socors Alpins

Els Mossos d'Esquadra, nou membre de la Comissió Internacional de Socors Alpins

L'admissió permetrà a la policia catalana intercanviar amb una quarantena de països informació sobre rescats, allaus o investigació d'accidents en alta muntanya
Rescat de muntanya a càrrec d'especialistes dels Mossos d'Esquadra
25/10/2017 17:20

Els Mossos d'Esquadra han ingressat com a membre de ple dret a la Comissió Internacional de Socors Alpins (CISA-ICAR), un organisme que s'ocupa de difondre coneixement i recursos per millorar els serveis en rescat de muntanya. L'ICAR va acceptar l'ingrés del cos en un acte celebrat aquest diumenge passat a la població andorrana de Soldeu (Andorra).

L'organisme internacional ha valorat per a l'admissió dels Mossos "l'experiència en intervencions a la muntanya, des dels vessants d'emergència, prevenció i seguretat". El sergent Ramon Arqué, cap de la Unitat d'Intervenció en Muntanya dels Mossos d'Esquadra, valora des de l'ACN que "pertànyer a aquesta organització ens pot ajudar en molts aspectes: a créixer i enriquir-nos amb noves tècniques, creuar coneixements i intercanviar informació". Segons Arqué, "és un fòrum de treball molt interessant”, en el qual podran "aportar expertesa en àmbits com allaus i estudi de la neu, investigació d'accidents, col·laboració en rescats, gossos de recerca i mitjans aeris".

La Comissió Internacional de Socors Alpins va ser creada el 1948 a Suïssa, quan diversos països es van adonar que en els rescats de muntanya, inicialment als Alps, treballaven de maneres molt diferents. L'objectiu era intercanviar coneixements i tècniques. L'ICAR (sigla en anglès) aglutina actualment 98 organitzacions relacionades amb l'activitat de muntanya, des de cossos de seguretat i emergències com ara policies i bombers fins a organitzacions privades, i hi són representats 41 països d'arreu del món. Es tracta d'un ens sense ànim de lucre i que promou la cooperació internacional.

L'ICAR està formada per cinc comissions tècniques que abracen tots els aspectes del rescat, la prevenció i la seguretat a la muntanya. Els Mossos d'Esquadra participaran en quatre de les cinc comissions: la d'allaus, la terrestre, la de gossos de recerca i l'aèria.

Arqué assenyala que des de la Unitat d'Intervenció en Muntanya, creada fa 17 anys i formada per una trentena d'agents, es van veure prou "valents" per impulsar la incorporació dels Mossos a aquest organisme. El cos ha treballat la candidatura el darrer any i mig i ha volgut aprofitar que el congrés s'havia de celebrar en un país veí com és Andorra. Els Mossos van defensar la candidatura diumenge davant els delegats de la comissió, que van votar a favor del seu ingrés.

En l'acte, a més a més, un membre de la junta executiva d'aquest organisme va voler fer un reconeixement públic a la tasca dels Mossos d'Esquadra en la gestió i resolució dels atemptats del 17 i 18 d'agost passats a Barcelona i Cambrils.

Augment dels rescats i serveis de muntanya

La comissió ha valorat les intervencions que les unitats especialitzades dels Mossos han realitzat el darrer any. La Unitat d'Intervenció en Muntanya (UIM) va responsabilitzar-se l'any passat de 1.289 serveis en zona de muntanya vinculats amb les vies d'accés, escalada en gel, en roca i en vies ferrades, amb empreses esportives, esquí de travessia, avencs, coves, barrancs i amb itineraris a peu i d'alpinisme. A més a més, va realitzar 127 serveis a refugis de Catalunya.

La Unitat de Mitjans Aeris (UMAE) del cos va realitzar 850 serveis des de l'aire vinculats a la seguretat ciutadana, la investigació, la protecció de personalitats, la recerca de persones, els informes tècnics i la gravació d'imatges. Per la seva banda, la Unitat Aquàtica va realitzar 127 serveis relacionats amb dispositius d'investigació, protecció de personalitats, actes esportius, accidents en l'entorn aquàtic, recerca de persones, recuperació de cossos i informes tècnics.

La Unitat Canina va registrar més de 3.000 intervencions en els tres àmbits en què treballen: explosius, drogues i bitllets de curs legal i recerca de persones. La Unitat de Subsòl va realitzar 941 serveis vinculats a la seguretat ciutadana, investigació, protecció de personalitats, actes esportius, accidents en zones confinades, recerca de persones o cossos i objectes i informes tècnics.

Cooperació amb els Bombers

A Catalunya, els rescats de muntanya són competència dels Bombers de la Generalitat, amb qui els Mossos comparteixen la vessant de seguretat i prevenció. Després de l'actuació principal per part dels bombers, la investigació dels accidents recau en el cos policial.