Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els Mossos fan xerrades als instituts per informar als adolescents

Els Mossos fan xerrades als instituts per informar als adolescents

La policia explica el marc legal relatiu a baralles, drogues, armes i pintades, entre d’altres Els agents també treballen per prevenir possibles casos d’assetjament escolar
L'Institut Joan Brudieu - Entrada
04/03/2008 16:50

Els Mossos d’Esquadra estan duent a terme durant els darrers dies una sèrie de xerrades als centres d’ensenyament de l’Alt Urgell i del conjunt del Pirineu. L’objectiu de les conferències és que els adolescents i joves coneguin quin és el marc legal per a algunes situacions conflictives amb què es poden trobar de manera quotidiana.

La policia vol deixar clar que, malgrat que els menors d’edat tenen un tractament diferent, no estan al marge de la llei i també poden ser sancionats o detinguts si cometen faltes o delictes. Les xerrades també volen conscienciar sobre les conseqüències que pot tenir la participació en baralles, tot coincidint amb el fet que ara fa pocs dies alguns joves de la ciutat van protagonitzar un seguit d’enfrontaments al carrer en els quals la policia va haver d’intervenir per resoldre el conflicte. El cap de relacions amb la comunitat dels Mossos a la Seu, César Isla, ha explicat a RàdioSeu que en les baralles entre adolescents la mediació sol ser la millor solució, si bé en el cas que hi hagi lesions greus passa a ser considerat com un delicte.

En les xerrades que s’han fet fins ara, els alumnes han fet preguntes a la policia relatives sobretot als requeriments d’identificació i a la possessió o consum de drogues. Sobre aquest darrer punt, des de la policia es recorda que és sancionable el consum a la via pública i que pot ser infracció penal el cultiu de drogues. En aquest sentit, apunten: “Està molt difosa la creença que si només tens una planta per a propi consum no és delicte, però el cert és que l’actual Codi Penal ho contempla com a delicte, independentment de la quantitat, i per això els recomanem que vagin amb precaució perquè això pot tenir conseqüències greus”.

En les conferències, els Mossos també incideixen en la prevenció de casos de bullying. Per això, animen els alumnes que denuncïin qualsevol indici fonamentat d’assetjament escolar, d’insults o d’amenaces per part de companys de classe.

A les trobades amb els estudiants també s’informa sobre les armes que estan prohibides i de les precaucions que s’ha de prendre obligatòriament en cas de tenir gossos potencialment perillosos. Alhora, recorden que fer una amenaça de bomba a un institut és considerat com quelcom més que una bretolada i que per a la policia és fàcil localitzar el telèfon des d’on s’ha fet la trucada. Pel que fa a les pintades i grafits, es remarca que els afectats ho poden denunciar com a delicte quan les despeses de reparació de la pintada superen els 400 euros.