Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els pagesos preparen una aturada general per aquest divendres i dissabte

Els pagesos preparen una aturada general per aquest divendres i dissabte

El sector denuncia que l'augment de costos ja no el compensen els ingressos i que més explotacions estan al límit de tancar Joan Bagaria critica la manca de suport del DAR i l'absència de resultats per a les exigències assumides els darrers anys
Concentració d'Unió de Pagesos
16/11/2009 13:24

El sector de l’agricultura i la ramaderia prepara una aturada general per aquest divendres i dissabte. Els pagesos la justifiquen perquè l'augment de despeses que afronten ja ni tan sols es veu compensat pels ingressos.

El portaveu d’Unió de Pagesos a la Cerdanya, Joan Bagaria, ha confirmat aquest diagnòstic i ha advertit que si la situació no millora, els propers mesos es podrien viure situacions molt greus, amb el tancament d’explotacions importants de les comarques de muntanya. En declaracions a RàdioSeu, Bagaria dibuixa un panorama preocupant per al sector, a causa de les exigències que han hagut d’assumir els darrers anys, i que no han generat les millores promeses per les administracions.

Bagaria subratlla que a les comarques de muntanya aquests problemes són encara majors, a causa de les condicions climàtiques i de relleu. El representant dels pagesos critica que tots els polítics parlin sempre de la bellesa de les comarques pirinenques, però que girin l’esquena a la gent que ho fa possible.

La relació de l’endeutament dels pagesos respecte de la renda agrària ja va arribar l’any passat al 100%, enfront del 62% que hi havia el 2004. En 15 anys, el cens agrari s’ha reduït un 15% i continua el tancament d’explotacions. Els agricultors i ramaders denuncien que ja no hi ha gairebé cap producte que se salvi de l’actual crisi de preus, i que estan arribant a un punt que no els surt a compte seguir treballant. El preu de la llet, per exemple, ha baixat un 27% en un any.