Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els pares de Nadia Nerea havien acumulat més de 900.000 euros en donatius, segons els Mossos

Els pares de Nadia Nerea havien acumulat més de 900.000 euros en donatius, segons els Mossos

També s'ha detallat que Fernando Blanco va ser detingut després de fugir d'un control policial a la Cerdanya i que en el registre a la casa es va trobar força productes d'alta gamma. El jutge interroga els progenitors amb relació al presumpte ús fraudulent de les donacions
09/12/2016 17:35

Els pares de Nadia Nerea, Fernando Drake Blanco i Marga Garau, han començat a declarar aquest migdia als Jutjats de la Seu d'Urgell en relació a un presumpte delicte d'estafa relacionat amb l'ús fraudulent de les donacions rebudes per al tractament de la seva filla. Pocs minuts després de les dotze, Fernando Banco entrava a l'edifici judicial directament per l'aparcament soterrani, en un cotxe dels Mossos d'Esquadra. La mare, Marga Garau, ho ha fet a la una del migdia a peu i acompanyada del seu advocat, que de moment no ha volgut fer declaracions fins que no finalitzi la jornada.

Tot coincidint amb aquest tràmit, els Mossos d'Esquadra han fet públics diversos detalls de la detenció, com ara que els progenitors de la nena havien recaptat 918.000 euros en donatius que s'havien de destinar a intervencions mèdiques de la nena i que, finalment, no s'haurien dut a terme. D'aquesta quantitat, ja se n'haurien gastat prop de 600.000.

La policia catalana també ha revelat que Blanco va ser detingut després de fugir d'un control policial que s'havia muntat a la Cerdanya, precisament per l'eventual risc de fugida dels investigats per un presumpte delicte d'estafa. En el moment de la detenció l'home, que té 52 anys i nacionalitat espanyola, portava 1.450 euros en efectiu, dos rellotges i diversos dispositius electrònics d'alta gamma, a més a més d'una pistola de fogueig i cartutxos de rifle. Posteriorment els Mossos també van detenir la mare de la menor, de 44 anys i nacionalitat espanyola, a la comissaria de la Seu d'Urgell.

La policia també ha revelat que el mateix dia 7 de desembre, prop de la mitjanit, els agents van fer un escorcoll al domicili familiar de Fígols i Alinyà. Els policies hi van trobar 1.845 euros en efectiu, 32 rellotges d'alta gamma valorats en 50.000 euros, una estilogràfica, un ordinador, tres tauletes electròniques i tres telèfons mòbils, tots d'alta gamma, a més a més de marihuana.

La investigació policial conclou que els pares de la menor serien els presumptes autors d'un delicte d'estafa, d'acord amb tot el que es desprèn dels estudis dels moviments bancaris i dels diversos testimonis del cas. Segons els Mossos, hi hauria un nombre molt elevat de persones afectades, tot i que la xifra encara no s'ha pogut concretar. Un dels moments en què els pares haurien obtingut una suma més gran de diners va ser arran d'un programa televisiu adreçat a recaptar el màxim de diners destinats a l'eventual cura de la nena. Concretament, entre el 28 de novembre i el 5 de desembre van aconseguir 300.000 euros. Després d'aquest èxit de recaptació, van augmentar els dubtes sobre la finalitat real de la campanya.

Els saldos dels comptes bloquejats a la parella ascendeixen a 319.676 euros en dipòsits que havien efectuat en dues entitats bancàries. De l'estudi dels moviments dels comptes se'n desprèn una gran quantitat de reintegraments i despeses sense que tinguessin cap mena de relació amb el tractament mèdic de la menor. Els Mossos destaquen que la casa de lloguer on residia la família tenia un cost anual de 9.800 euros, que es pagava mitjançant l'associació creada per recaptar fons per a la nena. També es detalla que s'havia fet un pagament a una empresa d'automoció per valor de 24.500 euros.

Traves als pediatres

De les indagacions fetes pels investigadors es va desprendre que diversos pediatres de l'Alt Urgell haurien contactat amb un centre hospitalari d'infants de Barcelona on tracten aquesta mena de malalties, i que aquesta gestió va topar amb l'oposició del pare de la menor, que va justificar-ho tot dient que el tractament el portaven des de Houston i també des de Mallorca, on residien abans d'instal·lar-se a viure a l'Alt Urgell. Paral·lelament, el pediatra de capçalera de la nena es va interessar per obtenir informes mèdics de la nena, cosa que tampoc no va poder aconseguir.

2 de desembre, inici de la investigació

La investigació es va iniciar el dia 2 de desembre quan els Mossos van tenir accés a una informació segons la qual diverses persones havien traslladat a mitjans de comunicació que hi hauria un delicte d'estafa al darrere d'una col·lecta que duia a terme un matrimoni de la localitat de Fígols per recaptar fons per a la seva filla afectada d'una malaltia greu.

L'any 2008 els pares de la menor van iniciar una campanya per aconseguir donatius destinats al tractament mèdic de la seva filla, a la qual havien diagnosticat una malaltia greu i poc comuna. Sempre segons la versió dels pares, només hi havia 40 casos com el seu arreu del món i, per aquest motiu, la nena requeria de tractaments mèdics molt costosos que havien de dur a terme especialistes de tot el món.

Cal destacar que l'arrestat ha estat fent una campanya de sensibilització a diversos mitjans de comunicació, tant d'abast nacional com estatal, on explicava detalls de la malaltia i expressava que en cas que la seva filla no pogués ser atesa amb celeritat podria fins i tot perillar la seva vida. El pare demanava poder reunir 140.000 euros per operar la nena a Houston (EUA), després de parlar – suposadament- amb personal mèdic expert del qual se'n desconeixia la identitat.

  • Marga Garau, a la porta dels Jutjats de la Seu (Foto: ACN)
  • Material decomissat en el marc de la detenció dels pares de Nadia Nerea (Foto: Mossos d'Esquadra)
  • Seguiment del 'cas Nadia' davant dels Jutjats de la Seu

Mostrar formulari de contacte