Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els Plans Comarcals de Muntanya doblen el pressupost i arriben gairebé als 3.000 milions d'euros

Els Plans Comarcals de Muntanya doblen el pressupost i arriben gairebé als 3.000 milions d'euros

El Consell General de Muntanya va aplegar ahir els 10 presidents dels consells comarcals del Pirineu, el síndic d'Aran i representants dels diferents departaments de la Generalitat
Consell General de Muntanya
11/01/2008 13:56

Els Plans Comarcals de Muntanya per al pròxim quinquenni 2008-2012 tindran un pressupost d'entre 2.500 i 3.000 milions d'euros, quantitat que servirà per al desenvolupament dels projectes de diferent àmbit en els territoris i zones de muntanya de Catalunya. Aquesta xifra suposa doblar la quantitat econòmica respecte al quinquenni anterior. Així ho va constatar el Consell General de Muntanya després de la reunió mantinguda ahir dijous al migdia a la seu del govern aranès, a Vielha. La trobada, a la qual van assistir 35 dels 40 membres, entre ells els 10 presidents dels consells comarcals del Pirineu, el síndic d'Aran i representants dels diferents departaments de la Generalitat, també va servir per donar compte dels programes i actuacions portades a terme per la Direcció General d'Arquitectura i Paisatge, així com per presentar les línies d'ajuda europees d'àmbit transfronterer FEDER, entre altres punts.

La reunió, que va estar presidida pel secretari de Planificació Territorial, Oriol Nel·lo, va servir per a informar sobre la convocatòria dels Plans Comarcals de Muntanya, actualment en fase d'elaboració, i l'aprovació definitiva dels quals podria materialitzar-se el juliol del present any, segons les previsions del departament de política territorial. Els Plans Comarcals de Muntanya són els plans a través dels quals l'administració de la Generalitat aglutina als diferents departaments i els coordina de forma transversal per a canalitzar projectes integrats dins les polítiques dels Pirineus. La dotació per al proper quinquenni doblarà l'anterior, passant de 1.200 euros a una quantitat situada entre els 2.500 i 3.000, encara sense determinar.

El consell, així mateix, també va informar sobre els programes i actuacions específiques portades a terme per la Direcció General d'Arquitectura i Paisatge el 2007. Dels 13 milions d'euros invertits, 5 milions s'han destinat a la dinamització territorial a través de 186 sol·licituds, i 4,75 milions a la millora de camins, sent les actuacions amb major dotació pressupostària. Les estacions d'esquí també s'han vist beneficiades amb noves ajudes atorgades per primera vegada en aquest 2007, com han estat la millora dels sistemes d'innivació artificial i transport sobre cable amb 1,5 milions d'euros. Per al 2008 la quantitat que es destinarà a aquest tipus d'ajudes podria superar els 15 milions, segons va informar el director general d'Arquitectura i Paisatge Joan Ganyet.

Les sol·licituds per a acollir-se a la línia d'ajudes de caràcter transfronterer de la Unió Europea i subvencionades amb fons FEDER, d'altra banda, s'obriran el mes d'abril, segons han informat els representants del departament d'economia i finances de la Generalitat. La Unió Europea destinarà més de 33 milions d'euros per a finançar totes aquelles actuacions que es realitzin conjuntament entre entitats dels dos costats de la frontera franco-espanyola, a més del Principat d'Andorra per primera vegada en la història d'aquestes ajudes.

Finalment, segons informa l'ACN, el Consell General de Muntanya va aprovar l'informe favorable a declarar com a zona de muntanya el municipi de Tiurana, fins ara fora d'aquesta delimitació.