Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els preus pugen un 0,38% al desembre a Andorra i situen la inflació acumulada al 3,87%

Els preus pugen un 0,38% al desembre a Andorra i situen la inflació acumulada al 3,87%

15/01/2008 12:28

Els preus han pujat a Andorra un 0,38% durant el mes de desembre, una xifra que situa la inflació acumulada durant tot l'any i, per tant, l'anual, en el 3,87%. Així ho demostren les xifres presentades aquest dilluns pel ministre de Finances, Ferran Mirapeix, que ha atribuït aquest augment de l'IPC per sobre de les previsions a l'increment del preu del petroli. Així, el ministre ha recordat que la inflació subjacent, que no recull ni els productes energètics ni els productes frescos, se situa en el 2,44%. Tal com apunten des del servei d'estudis del Ministeri de Finances, aquest fet denota com la inflació dels preus ve motivada principalment pels increments dels combustibles i alguns productes frescos.

Les xifres de l'IPC corresponents al mes de desembre del 2007 i que constitueixen el tancament de l'any, indiquen que els carburants i l'alimentació situen la inflació al 3,87%, tot i que la inflació subjacent es manté en un 2,77%, una xifra que govern considera 'correcta'. Ferran Mirapeix ha recordat que en les darreres presentacions mensuals dels indicadors econòmics ja es va anar advertint que l'IPC acabaria l'any per sobre de les previsions inicials, a causa de l'escalada del preu del petroli.

En aquest sentit, segons informa l'ACN, el ministre creu que l'evolució de la inflació al 2008 se situarà per sota del 3%, ja que tot indica que el petroli ha arribat al seu màxim i a partir d'ara es moderarà. Tot i això, Mirapeix ha advertit que caldrà veure l'evolució durant els pròxims mesos ja que la seva previsió 'no és científica'.

Pel que fa a l'evolució de les variacions mensuals, els grups que acceleren l'IPC són l'alimentació, impulsat per la llet, el formatge i els ous, el pa i els cereals, i també pel canvi de tendència en l'evolució dels olis i grasses. El transport ha estat un altre dels grups inflacionistes per la seva relació directa amb el carburant. D'altra banda, els grups que moderen l'IPC han estat el vestit i el calçat a causa d'unes primeres rebaixes més intenses. Els mobles, l'ensenyament o l'esbarjo són altres grups que moderen l'evolució de els variacions mensuals.

Respecte a les variacions interanyals, les dades indiquen que l'alimentació, el transport i l'habitatge han realitzat un brusc augment. Igualment assenyala que els grups que han mantingut un bon comportament han estat els de salut, béns i serveis diversos, esbarjo, vestit i calçat. Finalment, mantenen un comportament a la baixa, els grups de mobles i ensenyament.

D'altra banda, l'evolució dels grups especials indiquen que la variació mensual dels carburants és la màxima històrica des del tercer trimestre del 2005. La forta acceleració dels productes petroliers i dels productes frescos, amb la coincidència de disminucions d'aquests preus, produïdes fins al desembre de l'any anterior, comporta que es mantinguin les fortes variacions anuals a finals d'enguany. Des del ministeri assenyalen que pel mateix motiu, es considera que aquestes alces seran transitòries, retornant als percentatges de la inflació subjacent.

Pel que fa a les importacions, la disminució de les importacions de sucre i transport situen la variació anual en el -1,4%, i amaguen el creixement de al resta de grups que se situa al 2,2%. El ministre ha explicat que en aquest apartat continua la recuperació després d'haver tocat fons fa uns mesos.

Les dades del mercat laboral corresponents a l'octubre del 2007, constaten que la construcció contracta menys i que el comerç ho compensa incrementant la contractació i el salari. Precisament, aquesta recuperació del comerç, el ministre l'ha valorat com 'una bona notícia' i ha assenyalat que hi ha indicis que es pot consolidar en els propers mesos. Tot i així, Mirapeix s'ha mostrat prudent i ha afegit que caldrà observar l'evolució durant els propers mesos.