Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els productors ecològics de la Cerdanya demanen al Govern més suport i visibilitat

Els productors ecològics de la Cerdanya demanen al Govern més suport i visibilitat

El sector creu que no es coneix prou la tasca que duen a terme per mantenir la ramaderia i l'entorn de la comarca. La consellera Meritxell Serret s'ha reunit amb el col·lectiu, que també ha expressat el malestar per la introducció de fauna salvatge
Meritxell Serret, amb l'alcalde de Bellver, F. Xavier Porta, i la presidenta de PROECO, Roser Bombardó (Foto: ACN)
03/04/2017 12:57

Diversos membres de l'Associació de Productors i Elaboradors Ecològics de la Cerdanya (PROECO) s'han reunit aquest cap de setmana amb la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, per fer-li arribar les demandes del seu sector. Entre les reclamacions dels productors ecològics hi ha la restitució dels ajuts a la ramaderia ecològica, que en un any s'han reduït més d'un 50%.

La presidenta de PROECO, Roser Bombardó, ha senyalat que "tot i que no s'ha de viure de subvencions, un cop tens unes previsions fetes, que es canviïn els ajuts perquè no hi ha pressupost, crea malestar en un sector al qual li és complicat de mantenir-se". L'associació de productors i elaboradors també ha demanat a la Generalitat que doni visibilitat al seu producte i que "es garanteixi la traçabilitat dels productes", tant al client final com a la restauració. En aquest sentit, Bombardó, ha subratllat que aquest pas "és important per la dinamització del territori i la comarca".

Els productors ecològics reclamen que se'ls tingui en compte en les taules sectorials. Bombardó ha dit, a l'ACN, que "la veu dels ecològics no tenen molta força, però a poc a poc n'han de tenir més, i volem que s'adaptin les decisions que es prenen a la realitat de la comarca". L'elaboradora de Montellà recorda que que "un 20% dels productors de Cerdanya són ecològics" i que per aquesta raó volen que els "tinguin en compte en les estratègies del departament".

De la seva banda, Serret ha destacat que s'ha reunit amb els productors perquè, segons ella, és important que l'administració i el sector treballin conjuntament per tal "d'augmentar la producció ecològica" a la comarca i perquè aquesta "arribi perfectament identificada al consumidor".

Queixes pels danys d'animals salvatges

Un altre dels temes que preocupa tant al sector com a la conselleria és la proliferació de fauna salvatge i els danys que causa. Per Serret aquest "és un repte de país". "Hem de ser capaços de prevenir i pal·liar els danys de la fauna, sobre poblacions de senglar, cérvol i cabirol", ha reflexionat en veu alta. En aquest sentit, la consellera ha detallat que s'està "treballant en un pla de danys en l'àmbit nacional".

Serret ha explicat que aquest pla vol obrir un debat amb ramaders i caçadors sobre el marc normatiu, una nova llei de caça, un decret de comercialització de carn de caça i també les mesures que han d'ajudar a prevenir aquests danys. En aquest sentit, Serret ha destacat que "un decret de comercialització ha de ser una eina útil a l'hora d'ordenar el sector, a més de donar una oportunitat a l'economia local fent valdre la gastronomia de caça".

D'altra banda, Meritxell Serret també ha ofert, aquest dissabte a Martinet, una xerrada oberta a tothom sobre l'estat actual del sector agroalimentari. L'acte era organitzat per la federació de l'Alt Pirineu i Aran d'ERC.