Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els productors i carnissers de l'Alt Urgell defensen la qualitat de la carn local

Els productors i carnissers de l'Alt Urgell defensen la qualitat de la carn local

El col·lectiu rep amb "indignació" l'informe de l'OMS sobre el consum de carn vermella i embotits. El sector critica l'alarma i la "generalització" de l'estudi, i remarquen que el consum moderat d'aquests productes és beneficiós
Mostrador d'una carnisseria de la Seu
28/10/2015 12:55

Els productors de carn i embotits de l'Alt Urgell i del Pirineu han rebut amb "indignació" l'informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en el qual es tipifica com a "cancerígens" els productes de carn vermella processada. El col·lectiu qüestiona el fet que "es posi tothom al mateix sac" i defensa la qualitat dels productes elaborats per part dels petits productors, com és el cas dels de les comarques de muntanya, i el fet que, a diferència de les grans superfícies, incorporen una quantitat insignificant d'additius per a la conservació.

Rosa Ginesta, de la Carnisseria Charlie de la Seu, lamenta l'alarma que s'ha creat amb aquest anunci, d'abast mundial, perquè "s'ha llançat la notícia a la babalà" i sense distingir com s'elabora en una gran empresa o bé en un petit comerç.

En declaracions a RàdioSeu, Ginesta ha recordat que la mateixa OMS ha matisat posteriorment les seves afirmacions i que diversos científics i nutricionistes han qüestionat aquesta "generalització" i han subratllat que el risc, com en qualsevol altre producte, "depèn de la quantitat que se'n consumeix i de la qualitat amb què s'ha elaborat". El gremi recorda que ells mateixos "també en són consumidors", per la qual cosa són els primers interessats que la carn sigui de qualitat i saludable.

Des dels establiments urgellencs han assenyalat que defensen "una dieta equilibrada, com és la mediterrània", i que dins d'aquesta els experts també aconsellen que hi siguin les carns vermelles i el pernil, amb un consum d'entre 3 i 4 vegades a la setmana. Així, conclouen que "qualsevol abús és dolent, sigui de carn, de peix o de verdures". Finalment, els elaboradors i venedors locals han aprofitat per reivindicar la reconeguda qualitat de la carn que s'elabora al Pirineu per part de diverses petites i mitjanes empreses.

Característiques de la carn

El comunicat publicat per les carnisseries urgellenques també insta l'OMS a aclarir si els 800 estudis en què es basa la conclusió s'han fet amb consumidors de productes de carnisseries i xarcuteries de petit comerç o bé de grans superfícies, ja que "segons molts experts, el que fa que aquests productes (consumits en desmesura) es relacionin amb el càncer, és degut a la combinació inadequada de conservants, estabilitzants, colorants, aromatitzats, greixos i additius químics, processats a altes temperatures". Unes pràctiques que, subratllen, "el xarcuter i el carnisser de barri no fan".

Alhora, recorden que la carn "és rica en nutrients i vital pels éssers humans, especialment nens, perquè conté vitamines B12, B6, D3, proteínes, ferro i zinc". I hi afegeixen que "la proteïna de la carn és la més complerta i el seu ferro es absorbit ràpidament pel cos". Així, indiquen que "si només consumim proteína i ferro vegetal sense combinar-ho amb carn, està demostrat que el nostre cos no tindria la quantitat necessària per desenvolupar-se correctament".