Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / 'Els que mengem arrels' de Rosa Maria Gurrera, guanya el Premi Pirineu de Narració Literària

'Els que mengem arrels' de Rosa Maria Gurrera, guanya el Premi Pirineu de Narració Literària

L'autora també ha estat guardonada amb el Premi Josep Espar i Tressens de Relats Viscuts. El primer Premi Mort qui t'ha Mort de Relat Negre l'ha guanyat Miquel Reverté, per 'Els complements delictes', i el Mn. Albert Vives de Periodisme ha estat per a Isidre Domenjó

04/09/2021 22:20

La barcelonina Rosa Maria Gurrera Martínez, amb l'obra 'Els que mengem arrels', ha guanyat el Premi Pirineu de Narració Literària 2021, dotat per l'Ajuntament d'Organyà principal guardó dels Premis Homilies. El lliurament de premis s'ha dut a terme aquest dissabte al vespre en l'acte oficial de la Fira del Llibre del Pirineu, que se celebra fins aquest diumenge i que enguany celebra el seu 25è aniversari. El relat finalista del Premi Pirineu ha estat 'Coca masegada', de l'andorrana Maria Cucurull.

A més a més, Rosa Maria Gurrera també ha estat reconeguda pel jurat en el Premi Germans Espar i Tressens de Relats Viscuts, que ha guanyat, en aquest cas, amb l'obra 'Públic deshonor'. Un guardó que ja havia guanyat anteriorment l'any 2019.

Com a novetat, enguany els Premis Homilies han incorporat el nou Premi Mort qui t'ha Mort de Relat Negre, convocat i dotat pel Govern d'Andorra. En aquesta primera edició, el jurat ha distingit 'Els complements delictes', escrit per Miquel Reverté.

El Josep Grau i Colell de Poesia ha estat per a l'obra 'Pels camins del mar (Blasme i Lloa)', de Jaume Calatayud. El premi Lletres de Dones de Relats Curts ha estat per a 'Zeugma' (Emma Martí) i ha concedit també quatre mencions, per a les obres 'La tieta que trencava tronades' (Josepa Sopeña), 'Les corbes de la venjança (Eva Moreno), 'No hauries d'haver vingut' (Núria Oliva i Barceló) i 'Hi havia una vegada un cub petit i malgirbat' (Montserrat Gil i Casals).

El Premi Mn. Albert Vives de Periodisme, concedit per Òmnium Alt Urgell, ha estat enguany per a Isidre Domenjó, en reconeixement a la seva trajectòria com a periodista, escriptor, tècnic cultural, coordinador de la Fira del Llibre i president de l'Associació Llibre del Pirineu, com també "per la seva gran trajectòria de defensa del Pirineu".

D'altra banda, el Premi de Fotografia Organyà 2021 s'ha concedit a la instantània 'Reflexes', de Jaume Charles Vernis; i el guardó Alt Urgell de Joves Autors, per a Versions sobre Sebastià Grol (Etna Miró).

L'acte de lliurament dels premis ha comptat amb les intervencions de l'alcalde d'Organyà, Celestí Vilà; el delegat del Govern català a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, i la ministra de Cultura i Esports del Govern d'Andorra, Sílvia Riva, que ha destacat l'àmplia presència que el Principat sempre ha tingut a la Fira del Llibre del Pirineu, que també se senten com a pròpia. Riva hi ha afegit que ara aquesta col·laboració mútua es consolida amb la creació del nou Premi Mort qui t'ha Mort. D'altra banda, la vetllada va comptar amb els interludis musicals de Carolina Bartumeu, violoncelista andorrana amb arrels familiars a Organyà.

Homilies de Xavier Bosch i Jaume Padrós

Abans del lliurament dels premis, l'escriptor i periodista Xavier Bosch ha llegit l'Homilia Laica d'enguany, que ha tingut com a eix central els seus orígens familiars a prop del municipi d'Organyà: a Cal Badia de Guixers, on va néixer el seu pare l'any 1936. També ha explicat que en aquesta població de la Vall de Lord, al Solsonès, és on als 41 anys, un any després de la mort del pare, va prendre la decisió de dedicar-se plenament a escriure, "per convicció més que per rampell", cosa que va viure com "la victòria més íntima" i va marcar l'inici d'una trajectòria que l'ha portat a ser un dels escriptors catalans contemporanis més reeixits, amb novel·les com Se sabrà tot, Homes d'honor, Algú com tu i, aquest any mateix, La dona de la seva vida.

En aquest sentit, Bosch ha recordat com ara fa un segle els habitants d'aquestes poblacions lluitaven per tirar endavant en un medi dur i difícil, en el qual superaven les muntanyes o els obstacles de la vida, i ha animat a seguir superant-los avui.

De la seva part, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha llegit l'Homilia Religiosa, a proposta del Bisbat d'Urgell. Padrós ha analitzat com ha canviat la vida quotidiana des de la irrupció de la COVID-19 i, de manera més concreta, l'angoixa i inquietud amb què ho han viscut tots els professionals sanitaris, especialment durant els primers mesos de la pandèmia i en moments complicats com ara l'acompanyament a malalts greus o crítics i la manca de recursos en determinats moments. Una situació que el col·lectiu ha viscut "amb grans incerteses". El metge i exdiputat, que havia estat impulsor del primer banc d'aliments de Catalunya, creu que cal "reinventar-nos des de la humilitat" i recorda que els humans són l'espècie "amb més capacitat de reinvenció i resiliència". Per això, es mostra optimista en el sentit que se superarà la situació actual, però es mostra escèptic sobre si "haurem après la lliçó".

Padrós també ha incidit en la importància d'evitar un augment de les desigualtats per la situació actual i ha reivindicat un major reconeixement de la sanitat com "el servei públic que més i millor ha donat a aquesta societat", especialment a Catalunya, ja que defensa que, tot i els problemes existents, el país segueix tenint un dels millors sistemes sanitaris del món. Alhora, ha insistit en la importància d'augmentar la població vacunada. Finalment, subratlla que "ara el país necessita el millor i els millors", i per això demana que tothom actuï amb menys crítica cap als altres i més responsabilitat individual i col·lectiva.

Els alcaldes parlen dels 25 anys de la fira

La jornada de dissabte també va incloure un acte commemoratiu del 25è aniversari, que va comptar amb les intervencions de l'exalcalde de Montellà i Martinet, Amadeu Clausó, i dels tres alcaldes d'Organyà al llarg de les darreres dues dècades: Joan Busquets, Antoni Fiol i Celestí Vilà. Tots quatre van recordar els inicis de l'esdeveniment, que entre 1997 i 2002 es va fer a Martinet, i com s'ha anat consolidant amb el pas dels anys fins a esdevenir un lloc de trobada de referència pels autors i editorials tant del Pirineu català com d'Andorra.

  • Foto de família dels guardonats als Premis Homilies 2021 (Aj. d'Organyà)
    Foto de família dels guardonats als Premis Homilies 2021 (Aj. d'Organyà)
  • Lliurament del Premi Pirineu de Narració Literària 2021, a Organyà
    Lliurament del Premi Pirineu de Narració Literària 2021, a Organyà
  • Xavier Bosch llegeix l'Homilia Laica de la Fira del Llibre del Pirineu 2021 (Aj. Organyà)
    Xavier Bosch llegeix l'Homilia Laica de la Fira del Llibre del Pirineu 2021 (Aj. Organyà)
  • Jaume Padrós llegeix l'Homilia Religiosa de la Fira del Llibre del Pirineu 2021 (Aj. Organyà)
    Jaume Padrós llegeix l'Homilia Religiosa de la Fira del Llibre del Pirineu 2021 (Aj. Organyà)
  • Llistat de guardonats als Premis Homilies 2021, a la 25a Fira del Llibre del Pirineu
    Llistat de guardonats als Premis Homilies 2021, a la 25a Fira del Llibre del Pirineu
  • Lliurament del Premi Mn. Albert Vives a Isidre Domenjó
    Lliurament del Premi Mn. Albert Vives a Isidre Domenjó

Mostrar formulari de contacte