Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els ramaders catalans i occitans es manifestaran a Vielha el 31 d'agost contra els danys de l'ós bru

Els ramaders catalans i occitans es manifestaran a Vielha el 31 d'agost contra els danys de l'ós bru

La protesta, convocada per UP, vol denunciar la "situació insostenible" que pateixen els pagesos pirinencs. Joan Guitart remarca que els danys estan provocant més despeses i abandó d'explotacions
Xerrada informativa d'Unió de Pagesos a Vielha (Foto: UP)
08/08/2018 18:25

Unió de Pagesos (UP) ha convocat una manifestació pel 31 d'agost vinent a Vielha per mostrar el rebuig del món rural pirinenc als atacs de l'ós bru contra el bestiar al Pirineu. L'organització preveu comptar també amb la representació de ramaders de l'Estat francès, amb els quals mantenen un contacte fluid atès que tots dos col·lectius estan afectats per la creixent presència de plantígrads alliberats al territori per les administracions superiors.

El coordinador territorial de les comarques de muntanya d'Unió de Pagesos, l'alturgellenc Joan Guitart, ha explicat a l'ACN que l'Aran és un dels punts negres dels atacs, però que no es concentren només allà. Per aquest motiu, esperen reunir a la manifestació ramaders d'altres comarques catalanes i també del vessant occità. Guitart també ha lamentat que "darrerament s'està focalitzant tota la problemàtica de l'ós amb Goiat, però també hi ha d'altres óssos que ataquen i passen desapercebuts".

Transmissió de malalties

A banda dels atacs mortals contra ovelles, poltres o eugues, a la protesta s'hi ha sumat d'altres queixes del sector ramader com ara els danys d'altres animals alliberats, com ara el voltor comú, i la transmissió de malalties que aquesta fauna salvatge provoca al bestiar, especialment la tuberculosi. En aquest sentit, els afectats retreuen al Govern que, mentre que ells segueixen estrictament tots els controls sanitaris, l'administració no vigila l'estat de salut de tots els exemplars salvatges que ha alliberat o bé potenciat els darrers anys.

El sindicat denuncia que "la situació s'està tornant insostenible per als ramaders" i que "els atacs de la fauna protegida, especialment de l'ós i els voltors, són cada vegada més nombrosos, provocant danys directes al bestiar i d'altres d'indirectes, en forma d'abandó de pastures o d'increment de despeses en haver de prendre mesures extraordinàries". Alhora, consideren que la política actual, que planteja com a solució els agrupaments de ramats, és incompatible amb el compromís adquirit pel Parlament per potenciar la ramaderia extensiva, que per definició necessita grans espais de muntanya per dur-se a terme.

Xerrades informatives

UP està realitzant un seguit de xerrades informatives pel territori per valorar les futures accions i per prendre les mesures necessàries per disminuir els danys de la fauna protegida com els ossos, els voltors i els llops contra la ramaderia i l'agricultura a les comarques de muntanya. En els pròxims dies el sindicat durà a terme noves xerrades el dia 13 a la Pobla de Segur (Pallars Jussà), el 21 a Vilaller (Alta Ribagorça) i el 28 a Llavorsí (Pallars Sobirà).

Nou atacs al bestiar al vessant francès al juliol

Pel que fa a la presència de ramaders occitans, els darrers dies ha transcendit la dada que, el mes de juliol, l'ós Goiat ha causat un mínim de nou atacs contra bestiar durant la seva presència en territori francès, segons asseguraven al diari Segre fonts properes al mateix programa Piroslife, que s'encarrega del seguiment dels plantígrads. La xifra contradiu l'afirmació que havia fet el grup conservacionista Ipcena, que va assegurar aquest mes passat que a l'altre costat de la frontera no hi havia víctimes d'aquest exemplar gràcies a l'agrupament de ramats. Amb aquestes nou predacions, ja serien uns 25 els atacs causats per Goiat en el que va d'any, ja sigui al vessant català o al francès.