Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els ramaders de muntanya recorren al Síndic de Greuges pels danys de la fauna salvatge al bestiar

Els ramaders de muntanya recorren al Síndic de Greuges pels danys de la fauna salvatge al bestiar

El sector denuncia novament els atacs de voltors, guineus i óssos contra vaques o ovelles Els pagesos acusen el Govern de "desídia" i adverteixen que molts ja es replantegen el seu futur
Vedell mort per un atac de voltors
24/03/2015 17:33

L'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà ha recorregut al Síndic de Greuges pels danys de la fauna salvatge. El sector ja fa anys que denuncia els perjudicis de la proliferació de determinades espècies i el darrer exemple ha estat aquest cap de setmana passat al municipi de Rialp on un ramat de voltors va matar i una vaca indefensa a la qual se li havia practicat la cessària i tot seguit la van esquarterar per menjar-la.

El manifest que l'entitat ha fet arribar al Síndic, i al qual tots els alcaldes de la zona donen suport, assegura que "la introducció d'animals salvatges per part de l'administració, com ara voltors, guineus i especialment l'ós bru, està fent que molts ramaders es replantegin el futur de moltes de les seves explotacions".

El col·lectiu argumenta que la "desídia" que reiteradament demostren sobre els atacs al seu bestiar, la "complexitat burocràtica a l'hora de sol·licitar compensacions" i la insuficiència econòmica en el rescabalament, els "dóna a entendre que la Generalitat està afavorint l'abandó dels espais rurals".

Pel que fa al cas concret de l'ós bru, els ramaders reclamen que es concentri la presència de l'ós en les finques que siguin propietat de l'administració, i s'hi implanti mesures per evitar que entri en les finques particulars en les quals es desenvolupen activitats agrícoles, ramaderes i forestals.

En l'escrit que l'Associació de ramaders ha presentat al Síndic, li demanen "que s'interessi pel Pla de Desenvolupament Rural (PDR) de Brussel·les" i "comprovi que és molt més sensible amb els territoris de muntanya i zones desfavorides que el que proposa l'administració catalana". Segons el parer de l'Associació, la Generalitat "ha cedit a les organitzacions ramaderes més poderoses en detriment dels petits ramaders".

Especulació amb la terra

Alhora, l'entitat critica l'arrendament d'hectàrees de muntanyes "per justificar una falsa ramaderia extensiva i així poder cobrar les ajudes" en detriment de ramaders del territori que sempre han fet ramaderia extensiva. Remarca que algunes explotacions de la comarca no tenen adscrites hectàrees de les muntanyes en les quals realment pasta el bestiar, perquè la terra ha estat arrendada per explotacions que mai portaran allí animals, "la qual cosa comporta una especulació econòmica i una caiguda de rendes de moltes de les petites explotacions''.

"Aquesta situació fraudulenta s'ha produït en els últims anys amb el consentiment de l'Administració", assegura el manifest.

Mostrar formulari de contacte