Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els ramaders del Pallars Sobirà estudien demandar el Govern per les infeccions de tuberculosi bovina

Els ramaders del Pallars Sobirà estudien demandar el Govern per les infeccions de tuberculosi bovina

El col·lectiu denuncia que, mentre el seu bestiar segueix tots els controls, l'administració no vigila l'estat de salut de tota la fauna salvatge que ha alliberat. La situació ha provocat la immobilització d'una desena de granges, algunes d'elles a l'Alt Urgell
Vaques en una finca del Parc Natural de l'Alt Pirineu (Foto: ACN)
31/07/2018 18:05

L'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà està estudiant la possibilitat de denunciar la Generalitat per la via judicial perquè respongui pels casos de tuberculosi bovina que afecten els seus ramats, i que vinculen a l'excés d'alliberaments de fauna salvatge, impulsats els darrers vint anys per l'administració.

Els ramaders argumenten que ells sí que fan els controls periòdics que el Govern els obliga a fer, però que en canvi l'administració "no vigila la seva fauna salvatge, portadora també d'aquesta malaltia". El president de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, Xavier Ribera, ha exposat a l'ACN que "mentre els senglars i altres animals salvatges campen lliurement sense que ningú els controli, els ramaders ja sumen una desena d'explotacions immobilitzades per tuberculosi", algunes de les quals són a l'Alt Urgell.

Ribera culpa d'aquesta situació els responsables públics que han potenciat l'expansió d'animals salvatges com ara el voltor o l'ós bru, i per aquest motiu volen demanar responsabilitats a la Generalitat o al departament competent. Els ramaders afirmen que la fauna salvatge, en el cas concret de la tuberculosi, "pot convertir-se en un problema de salut pública", i alerten que "hi ha animals contaminats que no estan controlats".

Així, els pagesos afectats per aquestes situacions es troben amb una doble penalització: els animals alliberats transmeten malalties al seu bestiar i, a més a més, a causa d'això han de tancar temporalment les seves granges fins que s'elimini la infecció, amb el perjudici econòmic que això suposa. Per això, demanen que s'intensifiqui els controls "tant per la propagació de malalties com per evitar accidents a les carreteres i danys als prats de pastures".

Els ramaders del Pirineu hi afegeixen el fet que, per la seva orografia, la superfície agrícola del Pallars Sobirà "és mínima" i això fa que per als pagesos ''la pressió de la fauna salvatge sigui màxima''. Aquest va ser un dels motius que els va portar a dur a terme el mes de juny una manifestació pels carrers de Sort. Ara, lamenten que des de llavors el Govern no va variat el seu posicionament, favorable a seguir fomentant la fauna salvatge, per la qual cosa ara estan estudiant la possibilitat de "fer un pas més enllà" i emprendre accions legals.