Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els ramaders del Pallars Sobirà reclamen acabar amb el "descontrol" amb la fauna salvatge per evitar infeccions al bestiar

Els ramaders del Pallars Sobirà reclamen acabar amb el "descontrol" amb la fauna salvatge per evitar infeccions al bestiar

El sector lamenta la manca de seguiment sanitari a cérvols o porcs fers, causants de la majoria de contagis a vaques, ovelles o cavalls. Els productors han detectat un augment de casos de tuberculosi
Vaques en una finca del Parc Natural de l'Alt Pirineu (Foto: ACN)
20/04/2018 17:58

Els grups de sanejament boví i oví del Pallars Sobirà, integrats per la majoria de pagesos de la comarca, reclamen un pla d'actuació urgent per regular les poblacions de fauna salvatge i evitar així l'expansió de malalties infeccioses entre el bestiar.

Els ramaders porten 25 anys fent exhaustius controls als seus ramats i darrerament han detectat un augment de casos de tuberculosi. És per aquest motiu que lamenten la manca de controls sanitaris a cérvols o porcs fers, principals causants de la majoria de contagis a ramats de vaques, ovelles o cavalls, segons els ramaders. Els ramaders afirmen que, després d'anys d'esforçar-se per intentar sanejar els ramats, se senten"'indefensos'' per factors que no podem controlar.

Aquesta petició té el suport de l'Associació de ramaders del Pallars Sobirà, l'Associació de Cavall Pirinenc Català del Pallars Sobirà, l'Associació de la vaca Bruna del Pallars Sobirà i l'Associació de l'ovella Xisqueta.

Doblement castigats

Els ramaders expliquen que en el cas d'un positiu per tuberculosi, a part d'altres conseqüències, es trobem amb la paradoxa que estan ''obligats a tenir els ramats tancats sense poder aprofitar les pastures de muntanya, la qual cosa augmenta molt les despeses per alimentació''. Això, afirmen que els ''porta a la ruïna''. Mentrestant, en canvi, els causants dels contagis, principalment cérvols i senglars, ''volten lliurement sense control per les muntanyes, contagiant els que interactuen amb ells''.

Els ramaders reclamen a l'administració que els escolti i que posi mesures al ''descontrol'' que consideren que hi ha amb la fauna salvatge. Un fet del qual porten temps avisant mentre que l'administració no pren mesures per frenar l'expansió d'aquestes espècies o, ben al contrari, les incentiva, com en el cas de l'ós bru o els voltors.