Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els ramaders tindran un mapa delimitat per a l'abandonament de bestiar mort al medi

Els ramaders tindran un mapa delimitat per a l'abandonament de bestiar mort al medi

El CETAP de la Seu ha acollit una jornada informativa sobre les assegurances per pèrdua en pastures. El sector demana més concreció, garanties i agilitat en la tramitació de les compensacions
Jornada informativa sobre assegurances ramaderes
17/11/2015 13:55

El sector ramader disposarà properament d'un mapa delimitat per a l'abandonament d'animals morts a la muntanya. Aquesta és una de les qüestions que s'ha tractat en la jornada sobre assegurances agràries que ha organitzat aquest dimarts Unió de Pagesos al CETAP-Telecentre, a la Seu.

A la primera part de la jornada, David Vivet, tècnic sindical d'UP, ha presentat les informacions de què disposa el sindicat sobre la delimitació d'espais de tot Catalunya on, per les dificultats de transport, es tornarà a autoritzar deixar-hi els cadàvers de bestiar mort en comptes d'obligar sempre els propietaris a retirar-los. En aquest mapa hi apareix una part molt important de territori de l'Alt Pirineu, ateses les dificultats encara existents en molts terrenys perquè hi arribin vehicles de retirada d'animals morts. També es detalla els espais autoritzats a mitja muntanya, per sota dels 1.400 metres d'altitud. Aquesta és una de les reivindicacions que els ramaders de muntanya mantenen des de fa anys, entre d'altres coses, per facilitar que aus carronyaires com els voltors disposin de més aliment i s'aturi així l'augment dels atacs de fauna salvatge contra bestiar viu.

Carles Vicente Perelló, responsable nacional d'organització d'Unió de Pagesos, ha explicat que la jornada pretén donar informació detallada als ramaders, però també fer saber al Ministeri d'Agricultura les "distorsions" que detecten els pagesos pel que fa al peritatge dels danys en la ramaderia, per exemple en casos de sequera. Vicente ha detallat que "la inversió que es fa en l'assegurança ha de garantir un mínim de tranquil·litat, i actualment hi ha molts casos en què a l'hora de la veritat els mecanismes de cobertura no funcionen" o bé "el procés és molt lent".

En el cas de la pèrdua de pastures per períodes de sequera, UP demana que no només es tingui en compte els valors emesos pels satèl·lits sinó també les dades de pluviometria, juntament amb el testimoni dels mateixos afectats, ja que consideren que "el contracte ha de ser just i raonable i ha d'assumir tots els riscos". Tot i això, des d'UP segueixen aconsellant als ramaders que segueixin tramitant l'assegurança per tal d'evitar conseqüències greus per a la seva explotació en cas d'imprevistos.

Totes aquestes inquietuds s'han donat a conèixer en la jornada tot aprofitant que entre els ponents hi havia el director territorial d'Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana Calaf. En la sessió informativa també hi han intervingut el coordinador comarcal d'UP a l'Alt Urgell, Joan Guitart; el responsable tècnic d'Assegurances a Agroxarxa, Josep Ramon Masot, i el responsable del sector Boví d'UP, Santiago Querol.