Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els regants de Berén reclamen que se'ls garanteixi l'abastament d'aigua

Els regants de Berén reclamen que se'ls garanteixi l'abastament d'aigua

El col·lectiu ha presentat al·legacions a la proposta municipal de portada en alta compartida amb Argestues, perquè creuen que aquest nucli es podria abastir d'altres fonts. L'Ajuntament defensa que el nou projecte assegurarà el cabal necessari per a tots dos pobles
Fonts del Gos i Reguers, a les Valls d'Aguilar (Foto: Comunitat de Regants de Berén)
07/08/2020 09:40

La Comunitat de Regants de Berén ha presentat al·legacions al projecte d'obra per fer una portada d'aigua potable en alta tant a aquest nucli com al d'Argestues. En el document, el col·lectiu insta l'Ajuntament de les Valls d'Aguilar a aturar aquesta proposta perquè creuen que no s'hi garanteix el cabal necessari pels residents i pels camps i horts de la zona. En canvi, des del consistori defensen que la seva proposta assegurarà aquest accés a l'aigua a tots dos pobles.

L'escrit d'al·legació indica que de moment se n'ha fet l'aprovació inicial, tot i que ara l'expedient està ajornat, i demanen que no s'aprovi de manera definitiva. S'hi detalla que la previsió és la de fer una captació d'aigua provinent de la Font de Reguers i de la Font del Gos i fer-la servir per abastir amb aigua potable el nucli d'Argestues, una possibilitat amb la qual hi estan "del tot" en contra. El principal motiu que addueixen és que consideren que "no hi ha cabal suficient" per a aquesta concessió d'aigua, de la qual actualment en són els titulars. En aquest sentit, rebutgen la previsió de l'ajuntament d'"expropiar" la concessió i argumenten que, atès que en són titulars, "no pot atorgar-se una segona concessió sobre les mateixes fonts”. Alhora, asseguren que ells fan servir l'aigua "d'acord amb els usos previstos per la concessió de la CHE; és a dir, per a abastament urbà i reg".

En tercer lloc, a les al·legacions s'assegura que la comunitat "amb prou feines pot complir amb l'ús domèstic i de reg" perquè "el cabal d'aigua captat de les fonts de referència és molt inferior a la quantitat d'aigua concedida", cosa que, afirmen, "dificulta els usos objecte de la concessió". Concretament, indiquen que el comptador d'aigua que hi ha a Berén marca un cabal mitjà un 64% inferior a la quantitat concedida. Per això, temen que transportar aigua a Argestues pot fer "impossible" complir amb els usos establerts.

D'altra banda, la Comunitat de Regants creu que hi ha alternatives a aquest projecte perquè, afirmen, Argestues disposa de fonts d'aigua, pous i un torrent per abastir, entre d'altres serveis, la piscina del complex turístic del nucli. Finalment, el col·lectiu hi afegeix que creuen que aprovar aquest projecte podria comportar "un indici de desviació de poder", perquè l'alcaldessa és propietària d'un negoci de turisme rural a Argestues, i hi afegeixen que aquesta finca compta amb pous propis que podrien complir amb aquesta funció. Les al·legacions van acompanyades d'un informe tècnic signat per l'enginyer industrial manresà Santi Marés.

Resposta de l'Ajuntament

Des de l'equip de govern de l'Ajuntament, l'alcaldessa de les Valls d'Aguilar, Rosa Fàbrega, ha defensat que el projecte garantirà l'abastament a tots dos nuclis i creu que els regants i residents de Berén no han de patir per aquesta qüestió, perquè les dues fonts previstes disposen d'un cabal més que suficient. Fàbrega considera que el nou tràmit serà positiu per a totes les parts. Per això, confia que s'arribarà a un acord satisfactori.

La batllessa ha indicat que aquestes fonts són just a damunt del poble d'Argestues però actualment l'aigua es canalitza tota cap a Berén, per la qual cosa entén que és més raonable que abastin ambdós nuclis, en lloc d’abocar-la cap a un torrent en direció contrària. Alhora, assegura que el mateix informe tècnic presentat pels regants indica que al gener el cabal disponible dóna una quantitat per abastir fins a 360 persones en cases particulars, i 1.200 persones si es tractés de pisos, per la qual cosa creu que és més que suficient.

Pel que fa justament a la població, Rosa Fàbrega remarca que actualment Berén només té 3 persones empadronades i que des de fa més de cinc dècades no hi viu ningú de manera permanent, perquè els seus residents hi vénen els caps de setmana o bé a l'estiu. Això fa, assenyala, que la mitjana de consum al llarg de l'any sigui baixa. Per contra, Fàbrega indica que aquests darrers anys Argestues compta amb uns 30 habitants fixos i que la seva població pot arribar puntualment a 60 persones en moments de màxima afluència turística, com és el cas de l'estiu.

Finalment, des del consistori consideren que l'arrel del problema parteix del fet que l'anterior alcaldessa va decidir fer un sol dipòsit per a Berén i Argestues. Més endavant, l'any 2013, l'actual equip de govern va iniciar els tràmits per garantir l'abastament a tots dos pobles i ara creuen que es pot arribar a una entesa que beneficiï tothom.